Hokkaidó čarování
Dýňovo-mrkvový krém
1/2 menší dýně hokkaidó( i se slupkou)
2 větší mrkve
1/2 žluté " máslové" cukety
1 šalotka
česnek, garam masala. mořská sůl
kokosová smetana
2 lžíce sezamového oleje
V hrnci rozpálíme dvě lžíce sezamového oleje. Přidáme najemno nasekanou šalotku, necháme zesklovatět. Přisypeme koření, nakrájený česnek, chvíli pražíme.Mezitím si pokrájíme zeleninu na kousky. Prudce osmažíme do zlatova. Poté podlijeme hrnkem vody. Vaříme do změknutí. Nakonec tyčovým mixérem rozmělníme do hladkého krému. Dochutíme kokosovou smetanou. Podáváme se slunečnicovými semínky, tofu tvarohem nebo přírodním kozím sýrem.
Muffiny s dýňovo-jablečným pyré
150 g rýžové mouky
100 g pohankové celozrné mouky
50 g pomletých vlašských ořechů
2 hrnky pyré z dýně, 3 jablek a 3 hrušek( uvařit dýni v rýžovém mléce, se skořicí a badyánem a potom pomixovat)
250 ml rýžového mléka
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého badyanu
1 lžička mletého badyánu
1 lžička bio sušené citronové kůry(Alnatura)
1 lžíce kypřícího prášku
1 lžička sody bikarbóny
pokrájené švestky
kousky hořké čokolády na ozdobu ( já měla s lískovými oříšky)
Nejprve si připravíme pyré. Hrušky, jablka a dýni svaříme v rýžovém mléce s kořením. Podusíme doměkka.Pomixujeme. Kdo má rád, sladké může si libovolně dosladit. Mezitím si troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do mísy nasypeme mouky, koření, citrónovou kůru,kypřící prášek i sodu. Jemně promícháme. Přidáme pokrájené švestky. Do umixovaného pyré nalijeme rýžové mléko. Promícháme a nalijeme do sypké směsi. Pečlivě zamícháme a nalijeme do formiček na muffiny. Dozdobíme posekanou čokoládou, případně ořechy. Pečeme, dokud nám hezky nevyběhnou. Já je pekla cca 30 minut.
Já jsem z muffinů jednoznačně nadšená, nepotřebovala jsem ničím doslazovat. Jsou malinko hutné, ale velmi vláčné. Věřím, že vás kombinace dýně a koření mile překvapí a probudí ve vás touhu dále experimentovat. Tak jako mě.
Dobrou dýňovou chuť!
Nel
0 komentářů