Chleba tak trochu nazeleno
Pokud i vy máte rádi zelenou a nebojíte se experimentů, upečeme si dneska chleba z cukety. V létě se ji extra daří a pokud jste šťastnými vlastníky nějaké zahrádky, samy víte, že roste jako plevel a člověk už neví, co s ní a kam ji vpašovat. Cuketu v těstě vůbec neucítíte. Dodá chlebu pouze na vláčnosti.
Cuketový chleba:
250 g celozrné pohankové mouky ( můžete část nahradit i Jizerkou)
100 g rýžové mouky
50 g kukuřičné mouky
půl kostky čerstvého droždí
1 lžička panely( sušená třtinová šťáva)
250 g cukety nahrubo nastrouhané( pečlivě vymyčkejte vodu)
1 lžička jemně mleté mořské soli
1 vejce
150 ml vlažné vody
trošku pohankového mléka na zadělání kvásku
semínka( slunečnice, dýňová..)
Nejdříve si připravíme kvásek. Do katrůlku nalijte pohankové mléko, lžičku třtinové šťávy a droždí. Necháme vzejít. Mouky nasypeme do mísy, přidáme sůl, vejce, vodu, semínka a cuketu. Nakonec vlijeme kvásek. Těsto by mělo být hutné, nelepivé. Necháme kynout zhruba 1 hodinu. Formu na chleba nebo kulatou koláčovou vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Těsto uhněteme a dáme o formy. Posypeme semínky, potřeme kapkou oleje a dáme péct na 180-190 stupňů, 45 minut. Nakonec provedeme test špejlí, pokud neulpívají drobečky, máme hotovo.
Pokud by se těsto zdálo být řídké, tak přisypte mouku a nechte ještě půl hodiny kynout.
Osobně mě recept nadchl. Originální verze je zde : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=114007
Já si na něj mazala domácí mandlové máslo a jahodovo- meruňkovou marmeládu.
Přeji všem úspešné chlebové pečení!:)
0 komentářů