Drobenkový švestkový koláč
Miluji skořici a vanilku. Neumím si představit lepší spojení nežli právě se švestkami. Měla jsem jich doma nadbytek, a tak jsem se rozhodla upéct koláč. Jednoduchý a moc dobrý. Zkuste a posuďte sami:)
Koláč se skládá z korpusu, pudinkové náplně, švestek a drobenky.
Korpus:
270 g bezlepkové mouky ( já používám Jizerku)
cca 100 g rostlinného tuku Alsan
150 g přírodního cukru popř. bílého, nebo třtinového( množství si samozřejmě můžete určit podle své chuti)
1 vajíčko( chvíli jej vyndejte z lednice)
trochu tuku a mouky na vymazání a vysypáni formy
Mouku, cukru a máslo ( nakrájené na kousky) a vejce dáme do mísy. Vytvoříme drobenku.
Část ( zhruba 1/3) drobenky dáme stranou( budeme ji potřebovat na posypání koláče).
Formu ( já používám kulatou na dort) vymažeme tukem a vysypeme moukou. Drobenkové těsto do formy pečlivě natlačíme.
Pozn. Do drobenkového těsta lze přidat i kokos, kakao, vanilkový cukr, zkrátka všechno dle vaši chuti .Někdy také přidávám kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru.
Krém:
2 pudingy jedno jaké ( já mám nejradši vanilkové)
sójové mléko v prášku ( cca půl litru)
cukr moučka
vanilkové aroma ( nemusí být)
Puding klasicky uvaříme. Vsypeme sypké sójové mléko do hrnce ( zhruba 5 polévkových lžic), zalijeme horkou vodou a pořádně rozmícháme. Trochu mléka nalijeme do hrnečku, ve kterém si rozmácháme pudingové prášky s cukrem a aromatem. Mezitím dáme vařit mléko v hrnci. Jakmile vaří, přilijeme rozpuštěný puding. Mícháme dokud nám nezhoustne a nevytvoří tak krém.
Je potřeba si ještě připravit švestky.( cca půl kila)
Mezitím na drobenkový korpus vylijeme pudinkový krém, řádně rozetřeme. poklademe švestkami a posypeme drobenkou, kterou jsme měli stranou.
Pečeme při 180 stupních cca půl hodiny. Jestli je koláč hotový poznáte jednoduše, že okraje krásně zrůžoví a lehounce se odlepují od okraje.
Na tento koláč se dá samozřejmě použít jakékoliv ovoce, tak můžete s chutí experimentovat!
Dobrou chuť!
0 komentářů