Jahodový koláč s čokoládovou pěnou
Kdo by neměl rád jahody. A když se navíc spojí s jemnou čokoládovou pěnou, nikdo neodolá.
Korpus:
250 g bezlepkové mouky Jizerky
120 g rostlinného tuku ( já používám Alsan)
120 g moučkového cukru
1 vajíčko
2 vanilkové cukry
1 čajová lžička kypřícího prášku ( používám škrobový a bez fosfátu)
pomerančová kůra
Veškeré ingredience by měly být pokojové teploty, jinak hrozí "zdrcnutí".
Vše spojíme v hutné těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme minimálně hodinu odpočívat v lednici.
Poté dortovou formu ( popř. koláčovou) vysteleme pečícím papírem a okraje zlehka vymažeme tukem.
Na papír namačkáme těsto, okraje hezky zarovnáme. Pečeme cca 20- 25 minut při 180 stupních. Dokud nám těsto nezrůžoví.
Dále si připravíme čokoládovou pěnu:
200 g hořké čokolády ( používám od Figara)
200 ml rostlinné šlehačky( já mám nejradši značky Holé)
Šlehačku vlijeme do misky, ušleháme do tužší konzistence.
Čokoládu nalámeme na malé kousky, přidáme kousínek tuku ( ale není úplně nutné) a rozpustíme ve vodní lázni.
Rozpuštěnou čokoládu pomalinku vmícháme dřevěnou vařečkou do již ušlehané šlehačky. Jemnými pohyby mícháme a dáváme pozor, aby pěna nespadla.
Na upečený korpus naneseme pěnu.
A úplně na závěr naskládáme plátky jahod ( nebo malin, borůvek..).
Je dobré koláč uschovat v lednici a jíst až na druhý den, je pak vláčnější.
0 komentářů