Bezlepkové pečivo
Před 8 lety jsem se začala "seznamovat" s bezlepkovou dietou. Ze začátku to byl opravdu očistec. Hlavně pečivo. Když už se nějaké sehnalo chutnalo jako týden stará podrážka a nebo bylo nepřiměřeně drahé. Alternativa? Udělat si vlastní!! Protože ani lidé s bezlepkovou dietou nemusí jíst a žít jako askety.
Housky:
270 g mouky Jizerka ( já dávám 200 g Jizerky a 70 g pohankové mouky)
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička moučkového cukru
půl kostky čerstvého droždí
3 PL oleje
200 ml sójového mléka
Nejprve si připravíme kvásek následujícím způsobem- do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouky, lžičku soli a 3 lžíce oleje. Přilijeme kvásek, těsto můžeme zpracovat ručně nebo vymíchat šlehačem ( použijte takové ty spirálové metličky). Podle potřeby přidejte mléko.
Těsto je pružné a nesmí se lepit!
Tvarujeme bochánky, které naskládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
Nožem vytvoříme mřížky na houskách, potřeme zlehka mlékem a posypeme podle momentální chuti ( sezamové semínko, lněné, mák, hrubá sůl, kmín, slunečnice..)
Tip: Já dávám slunečnicová semínka, lněná, i dovnitř housek.
0 komentářů