Jablkový koláč se švestkovým džemem a ořechy
Jablka moc nevyhledávám, spíše vůbec. O to více mě překvapilo, jak je spojení jablek a švestek dobré.
Recept vznikl jako hokus pokus.. Tudíž i vy můžete zvesela experimentovat.
Koláč:
225 g Jizerky
50 g moučkového cukru
1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátu
vanilkový cukr
2 lžičky skořice
špetka soli
hrst rozinek sultánek
pomerančová šťáva z půlky pomeranče
4 jablka
150 ml sójového mléka
45 g rostlinného tuku
Jablíčka si oloupeme a nastrouháme. Přidáme rozinky, pomerančovou šťávu, vanilkový cukr a lžičku skořice. Rozehřejeme si tuk.Ve velké míse smícháme mouku, sůl, kypřící prášek a lžičku skořice. Poté přidáme jablka s rozinkami, mléko, rozpuštěný tuk a řádně vše promícháme. Kulatou dortovou formu vysteleme pečícím papírem. Těsto do formy vlijeme a uhladíme. Dáme péct na 200 stupňů, okolo 30 minut. Udělejte jednoduchý test špejlí, aby jste si byli jisti, že je koláč hotov.
Po vychladnutí korpus přepůlíme. Namažeme džemem ( já jsem použila svůj švestkový). Dáme chladit a mezitím si připravíme krém.
Sójovou šlehačku vlijeme do mísy a mícháme do ztuhnutí, dle potřeby přisypeme ztužovač.
Na vychlazený korpus mázneme krém, přiklopíme druhým plátem.
Nakonec si vytvoříme Ganash krém- tzv. čokoládový krém ze smetany.
Vlijeme do rendlíku trochu sójové smetany a rozlámeme vysokoprocentní hořkou čokoládu. Zahříváme, promícháme. Necháme chvíli odstát a poté nalijeme na koláč.
Opět dáme vychladit.
Vylouskáme si vlašské ořechy a švestky nakrájíme na měsíčky.
Dozdobíme koláč.
0 komentářů