Narozeninový dort
Upéct dort je pro mě velká výzva. První dort ( ne zcela povedený) jsem pekla se zatajeným dechem od začátku až do úplného konce. A tak to mám vlastně pořád.
U tohoto dortu jsem se inspirovala klasickým švédským dortem Princezna ( originál by měl být ze zeleného marcipánu..)
Korpus:
150 g mouky Jizerka
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu
180 g moučkového cukru ( klidně i méně, záleží na vás- v původním receptu je cukru 225g)
1 pytlíček vanilkového cukru
3 vejce
1 vrchovatá polévková lžíce tuku Alsan
Pozn: Všechny ingredience musí mít stejnou ( pokojovou) teplotu, jinak by se korpus srazil.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vysteleme pečísím papírem a boky ( pro jistotu) vymažeme zlehka tukem. Máslo dáme do hrnce spolu s tukem, zahříváme do úplného rozpuštění, poté přisypeme van. cukr a opět necháme rozpustit. Odstavíme. Do mísy vsypeme mouku a kypřící prášek.
V jiné misce umícháme žloutky s cukrem, tak aby vznikla světlá pěna. Zvlášť vyšleháme bílky do tuhého sněhu ( se špetičkou soli). Ke žloutkům vlijeme zchladlé vanilkové mléko s tukem a pomalu nalijeme k mouce. Nakonec kovovou lžicí vmícháme sníh. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na cca 30-35 minut.
Zcela vychladlý korpus překrojíme na půl.
Krém:
400 ml sójové šlehačky
2 ztužovače
čerstvé maliny ( nebo zavařené..)
Šlehačku i se ztučovači dáme do mísy a šleháme. Krém musí být opravdu hodně tuhý.
Kompletace dortu:
malinová marmeláda ( nebo jahodová)
marcipán, růžový, červený, zelený ( já sehnala i bez sušeného mléka takže vhodný i pro alergiky na mléko)
Alsan, kakao, moučkový cukr
Z tuku a cukru vyšleháme jemný, nadýchaný krém, do kterého poamlu nasypeme kakao.
Spodní část korpusu pomažeme džemem nebo marmeládou, natřeme " máslovým" krémem, poklademe malinami a opět krémem. Přiklopíme vrchním dílem korpusu. I horní část dortu je potřeba namazat džemem, abychom zakryly případné prasklinky. Na dort naneseme opatrně všechen šlehačkový krém a vytvoříme " kopuli". Pořádně uhladíme. Dort dáme minimálně na 1 hodinu vychladit.
Mezitím si vytvoříme z marcipánu růže. Vymodelujeme malé kuličky, které sploštíme na co nejtenčí placičku ( první srolujeme a ty další kolem jem skládáme) Tímto způsobem pokračujeme dál..Naposledy vyřežeme formičkou lístky.
Po vytuhnutí dort potáhneme. Růžový marcipán si vyválíme na tenko ( pracovní plochu pořádně podspypeme moučkovým cukrem). Následně vyválený plát přiložíme na dort a hezky zahladíme, přebytky odkrojíme. Pomocí cukrové polevy ( moučkový cukr, voda) "lepíme" růže a lístky.
Opět dáme pořádně vychladit.
Ufff hotovooo!:D
0 komentářů