Welcome to our website !

Hrnečku vař!

S vášní o jídle a pro jídlo..

Chleba tak trochu nazeleno

By 17:40


"..Byl kdysi jeden malý vodník a ten neměl rád chléb. Měl však velmi bystrou a nápaditou babičku. Věděla, že je správný vodník a miluje zelenou barvu. Jednou, když zase pekla chleba, přidala do těsta  zelené řasy a vodní rostlinky. Dala jich tam tolik až těsto získalo barvu po brčálu. Vůně přilákala malé vodníče do kuchyně. Tuze se zajímal, co je to. To zelené. Ochutnal malý kousek, pak větší a další až snědl celý bochník.. Babička se usmívala a vodníček od té doby chtěl jenom tuhle pochoutku.."

Pokud i vy máte rádi zelenou a nebojíte se experimentů, upečeme si dneska chleba z cukety. V létě se ji extra daří a pokud jste šťastnými vlastníky nějaké zahrádky, samy víte, že roste jako plevel a člověk už neví, co s ní a kam ji vpašovat. Cuketu v těstě vůbec neucítíte. Dodá chlebu pouze na vláčnosti.


Cuketový chleba:

250 g celozrné pohankové mouky ( můžete část nahradit i Jizerkou)
100 g rýžové mouky
50 g kukuřičné mouky
půl kostky čerstvého droždí
1 lžička panely( sušená třtinová šťáva)
250 g cukety nahrubo nastrouhané( pečlivě vymyčkejte vodu)
1 lžička jemně mleté mořské soli
1 vejce
150 ml vlažné vody
trošku pohankového mléka na zadělání kvásku
semínka( slunečnice, dýňová..)

Nejdříve si připravíme kvásek. Do katrůlku nalijte pohankové mléko, lžičku třtinové šťávy a droždí. Necháme vzejít. Mouky nasypeme do mísy, přidáme sůl, vejce, vodu, semínka a cuketu. Nakonec vlijeme kvásek. Těsto by mělo být hutné, nelepivé. Necháme kynout zhruba 1 hodinu. Formu na chleba nebo kulatou koláčovou vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Těsto uhněteme a dáme o formy. Posypeme semínky, potřeme kapkou oleje a dáme péct na 180-190 stupňů, 45 minut. Nakonec provedeme test špejlí, pokud neulpívají drobečky, máme hotovo.

Pokud by se těsto zdálo být řídké, tak přisypte mouku a nechte ještě půl hodiny kynout.




Osobně mě recept nadchl. Originální verze je zde : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=114007

Já si na něj mazala domácí mandlové máslo a jahodovo- meruňkovou marmeládu.

Přeji všem úspešné chlebové pečení!:)

You Might Also Like

0 komentářů