Welcome to our website !

Hrnečku vař!

S vášní o jídle a pro jídlo..

Tyhle placky jsou jednoduché, rychlé a velmi chutné. Ideální, když se Vám nechce nic, ale žaludek se něčeho akutně dožaduje.


Placky:

4  mrkve ( množství si samozřejmě můžete upravit)
1 vajíčko
3- 4 lžíce bezlepkové mouky Jizerka
sůl, drcený kmín
dle chuti i česnek
slunečnicový olej

Mrkve si očistíme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vajíčko, koření a mouku. Těsto má konzistenci podobnou hmotě na bramboráky.
Na pánev dáme rozehřát trochu oleje. Naběračkou nanášíme těsto na pánev a smažíme dozlatova.

Placičky jsou dobré jak teplé tak i za studena. Vhodné je podávat je s nějakou " omáčkou", dipem..

Např: Sójový jogurt, trocha pažitky..

Taky si můžete k plackám vzít pečený plněný brambůrek. Recept je opět velmi jednoduchý.



 Plněné brambory:

větší brambory se slupkou
rostlinný tuk ( Alsan)
žampiony
uzené tofu
rajče
rozmarýn
sůl, česnek


Brambory pořádně omyjeme a okartáčujeme. Vaříme do měkka. Poté je rozkrojíme podélně a vydlabeme opatrně vnitřek. Ten si buď dejte stranou na jiný pokrm nebo ho použijte.
Žampiony nakrájíme na drobné kousky, stejně tak i uzené tofu a rajče. Na pánvi roztopíme trochu tuku, přidáme žampiony, tofu, rajče a i vnitřek brambory ( pokud chcete).  Osolíme a chvilinku opékáme. Mezitím si brambory vytřeme česnekem a rozdrceným rozmarýnem.
Nakonec nanášíme di brambor hotovou směs..
Pečeme při 200 stupních, cca 25 minut.



Recepty ( které jsem si upravila) mám z www.Apetitonline.cz  a z http://veganotic.blogspot.cz
Před 8 lety jsem se začala "seznamovat" s bezlepkovou dietou. Ze začátku to byl opravdu očistec. Hlavně pečivo. Když už se nějaké sehnalo chutnalo jako týden stará podrážka a nebo bylo nepřiměřeně drahé. Alternativa? Udělat si vlastní!! Protože ani lidé s bezlepkovou dietou nemusí jíst a žít jako askety.


Housky:

270 g mouky Jizerka ( já dávám 200 g Jizerky a 70 g pohankové mouky)
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička moučkového cukru
půl kostky čerstvého droždí
3 PL oleje
200 ml sójového mléka

Nejprve si připravíme kvásek následujícím způsobem- do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouky, lžičku soli a 3 lžíce oleje. Přilijeme kvásek, těsto můžeme zpracovat ručně nebo vymíchat šlehačem ( použijte takové ty spirálové metličky). Podle potřeby přidejte mléko.
Těsto je pružné a nesmí se lepit!
Tvarujeme bochánky, které naskládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
Nožem vytvoříme mřížky na houskách, potřeme zlehka mlékem a posypeme podle momentální chuti ( sezamové semínko, lněné, mák, hrubá sůl, kmín, slunečnice..)


Tip: Já dávám slunečnicová semínka, lněná, i dovnitř housek.

 
 
Cuketu zbožňuji a připravuji ji na mnoho způsobů. Cukety pěstuju, ale zdá se, že stávkují, protože příliš neplodí. O to větší radost mám, když nějakou cuket(k)u ze zahrady donesu.

Ale teď už k samotnému receptu.



závitky:

1 středně velká cuketa
olej
1 stroužek česneku
trochu soli

Cuketu ( nebo cukety) si nakrájíme na tenké plátky. Potřeme je olejem, do kterého dáme česnek, sůl. Necháme chvíli marinovat v lednici. Cuketu pak pečeme při 200 stupních do změknutí.
Necháme vychladit.

Závitky je potřeba taky něčím naplnit.

pomazánka z kozího sýru:

čerstvý krémový kozí sýr
pórek
trochu mleté papriky
1 lžička margarínu

Do sýru přidáme margarín, utřeme do "pěny". Přihodíme nasekaný pórek, a papriku.
Nanášíme na cuketové plátky a balíme do ruličky. Spojíme párátkám.

Závitky můžete slupnout jen tak nebo si je dát ke šťouchaným bramborům atd..

A opět tady máme čas švestek a s nimi i boom receptů.
Jsou doplněné o kousky hořké čokolády a ořechovou drobenkou.
Zkuste a  sami posuďte, jak jsou dobré:)



Muffiny:

55 g margarínu
225 g bezlepkové mouky Jizerka
1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátu ( pozor pro celiaky, prášek musí být škrobový!)
špetka soli
55 g moučkového cukru
skořice
150 ml sójového mléka
2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukr
1 vejce
cca 6-7 zralých švestek
1 broskev
kousky hořké čokolády ( množství nechám  na vás)


Připravíme si 10 menších papírových košíčků ( také lze samozřejmě použít silikonové formičky). Troubu předehřejeme na 200 stupňů ( plynová stupeň 6).
Rozehřejeme si v hrnci margarín, necháme chvíli vychladnout.
Smícháme mouku, kypřící prášek a sůl v míse. Vmícháme cukr. Uděláme důlek, do něho nalijeme mléko, citronovou šťávu, vanilkový cukr, skořici,vejce a margarín. Přimícháme kousky švestek, broskví a čokolády.
Těsto je řidší konzistence. Lžící naplníme formy nebo košíčky zhruba do půlky.

Ořechová drobenka:

2 PL lískových ořechů
2 PL mandlí
1 PL kokosu
skořicový cukr
2- 3 PL lžíce mouky Jizerka
margarín ( cca 3 lžíce)

Ořechy nasekáme na kousky. Poté všechny ingredience smícháme dohromady. Drobenku nanášíme na muffiny.
Pečeme cca 25 minut. Dokud nevyběhnou a nezískají zlatavý nádech.

 
 



Začíná být zase chladno, pomalinku nám padá listí, děti nastupují do školy. Se zářím a nastávajícím podzimem mě jímá jakásí melancholie. A je vlastně pochopitelná.Končí nám období sladkého nicnedělání, slunečních paprsků a pestré škály ovoce a zeleniny. Léto miluju, ale ani podzim není k zahození.
Člověk má zase chuť na hutné pokrmy.

Tedy ne že by špagety, byly nějak extrémně vydatné.

Tento recept mám z úžasné veganské stránky-veganotic.blogspot.cz
Trochu jsem si ho přizpůsobila, ale je i tak báječný.


Omáčka:

1 hrnek nevařeného sójového granulátu
trochu rajčatového protlaku ( cca 2 lžíce)
kvalitní slunečnicový olej
2 zralejší rajčata
2 nahrubo nastrouhané mrkve
1 červená cibule
2 stroužky česneku
trochu oregana, drceného kmínu, soli ( popř. pepř)

kukuřičné špagety (používám značky SamMills- zelený obal)


Do středně vělkého hrnce dáme rozpálit olej, přidáme nadrono nakrájenou cibulku, necháme zhruba 2 minuty smažit. Přidáme nastrouhanou mrkev, necháme opět chvíli opékat, prolisujeme česnek.Přisypeme oregano, kmín, sůl. Poté vmícháme sypký sójový granulát, podlijeme vodou ( dávala jsem jednu menší skleničku). Chvilku dusíme, nakonec přimícháme protlak a kousky čerstvých rajčat. Pomalu dusíme.
Mezitím si uvaříme špagety.
Pozn. Kukuřičné špagety, dávejte VŽDY do vroucí osolené vody, jinak se Vám z těstovin stane blátíčko.



Dobrou chuť!