Welcome to our website !

Hrnečku vař!

S vášní o jídle a pro jídlo..

Produkty z kozího mléka jsou v poslední době velmi trendy.. Je to velká naděje pro člověka netolerující mléko kravské. Ovšem ne každému padne do noty silné  "kozí" pižmo a aroma..

Já v létě měla možnost ochutnat celou řadu kozích sýrů, od přírodních po delikátně zauzených. Všechny měly své kouzlo a já chrochtala blahem..

Zkuste sami.



Grilovaný hermelín:

kozí hermelín ( výborný je ten od krále sýrů.)
olej
rozmarýn
česnek
drcený kmín
sůl
cuketa
červená paprika

Hermelín si na chvilku naložíme do oleje, rozmarýnu, česneku, kmínu a zabalíme do alobalu. Sýr musí nejméně hodinku odpočívat v lednici.

Mezitím si připravíme zeleninu. Cuketu i papriky nakrájíme na kousky, zlehka potřeme olejem, posolíme a trochu pomatleme česnekem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáčku naházíme zeleninu a pečeme cca 20 minut, poté přidáme i sýr a dogrilujeme.



Dobrou kozí chuť!



... jsou tady Vánoce.. Pro většinu lidí čas nepřetržitého stresu, spěchu a depresí.. A já se ptám proč? Lidičky, uklidněte se, přestaňte šílet, odložte prachovky, smetáky a dopřejte si klid pohodu a mír v duši. Vždyť v jednom kole jsme přece celý rok..

Já Vánoce příliš neřeším, cukroví peču především pro mé rodiče, do úklidu se zapojuju víceméně taky z donucení. Ale.. Přesto Vám všem přeji z celého srdce a upřímně..

Krásné svátky plné pohody, radosti a lásky.. Netrapte se se zbytečnostmi a užívejte plnými doušky maličkosti.. Neřešte jestli dostanete jeden dárek nebo žádný.. Důležité je, že máte kolem sebe lidi, kterým na vás záleží.. Přeji Vám aby jste šli vždy za svými sny a plnili si je! Vánoce jsou přece časem zázraků..

Přeji Vám jenom veselou mysl a šťastný krok do toho Nového roku..
Ať se zase všichni ve zdraví sejdeme , třeba na mém blogu:)

Ps: Všeho s mírou, nepřecpěte se cukrovím, kaprem ani tunou salátu.. Ať se pak nemusíte po celý rok omezovat a funět do schodů..

Mějte se pohádkově!:)


 
 

 
 


Poslední dobou se všechno točí kolem zdravé výživy.. Na scéně jsou vegetarináni, vegani, vitariáni a nebo vše dokopy.. Zkrátka je to in a strašně to frčí. Nejsem přísný zastánce ani jednoho stylu.Ale hrozně ráda experimentuju, tak jsem se ejdnou rozhodla zkusit RAW dezert..
A cože ta kouzelná formulka RAW vlastně znamená?.

RAW-z angličtiny, syrový, jedná se tedy o pokrm a jídla, která neprošla teplenou úpravu, možné je jen sušení do ěnjakých 45 stupňů. Je to tzv. ŽIVÁ STRAVA.

Člověk si řekne, že není žádný králík, aby chroupal mrkev, kedlubnu a zajídal to studenou polévkou se salátem. ALE, i RAW jídlo může být velmi chutné a vy si jej budete chtít udělat znova. A nebo taky ne. To nechám ve vaší režii.



Koláček syrováček

1 hrnek vlašských ořechů
1 hrnek mandlí
1 hrnek rozinek ( přihodila jsem i pár sušených švestek)
pomerančová š´táva
kakao

Pomleté ořechy hodíme do misky, přidáme rozinky a švestky, zakápneme pomerančovou štávou, rozmixujeme na kaši. Přisypeme 3 lžíce kakaa. Promícháme. Hmotu namačkáme do dortové formy, kterou jsme vymazali lehce kokosovým olejem nebo vysteleme pečícím papírem.

Dáme chladit do ledničky ( pokud chcete zrychlit výrovu, tak šoupněte korpus do mrazáku).

"Čokoládový" krém

1 avokádo
1-2 zralé banány
kakao
kokosový olej

Zralé avokádo rozmixujeme na kašičku, přidáme banány a znovu mixujeme, nakonec vmícháme kakao a kokosový olej ( ten buď rozehřejeme nebo necháme chvíli při pokojové teplotě ).
Krém namažeme na korpus. Opět dáme chladit, nejlépe přes noc.

Podáváme s kousky švestek, ořechů a agávovým sirupem..

Agávový sirup je příríodní alternativa za cukr, je o dost sladší a má takovou medovou chuť. Proto pokud trpíte cukrovkou vyhněte se mu obloukem. Má největší glykemický index.


 PS: Jezte všeho s mírou a buďte happy!:)

Ač se to dle "hojnosti" mých článků za poslední dobu nezdá, nejsem  nezvěstná ani zakopána pod zemí ani nic jiného:D.. Lítám teď jak hadr na holi, no však to znáte.. Jako omluvu přikládám recept na famózní muffiny s borůvkama.






Muffiny:

250 g bezlepkové mouky Jizerka
1 celou a půl lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
kůra z bio citrónu
150 gr třtinového cukru
1 hrnek sójového mléka
1/3 hrnku oleje
citrónová š´táva ( já dala 4 lžíce)
1 lžička jablečného octu
1 hrnek a půl borůvek ( čerstvé, mražené, kompotované, jakékoliv..)
vanilkový cukr
mandle nakrájené na kousky

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Formičky na muffiny si vymažeme rostlinným tukem ( u těch silikonových to nemusíme přeháně, u teflonových by naopka přidala, aby šly bábovičky hezky vyklopit).
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a citronovou kůru.  V další míse dobře promícháme cukr ( i ten vanilkový), mléko, olej, citronovou šťávu a ocet. Přidáme po trochách směs mouky a důkladně promícháme, nasypeme mandle a borůvky. Plníme formičky do cca 1/ 3 a dáme péct na cca 20 minut.




 Recept jsem očíhla jak jinak než tady http://veganotic.blogspot.cz/

Tip: Pokud nikde neseženete borůvky a neznáte cestu ke 12 ti měsíčkům, kteří by vám je darovali, můžete použít jakékoliv jiné ovoce:)



Mám ráda takové to babí léto.. Kdy je ještě krásně, ale zároveň cítíme tu kouzelnou a opojnou atmosféru.. V takových chvílích se nejradši sama procházím a brodím zlatavým listím.. Jeden takový den jsem zažila nedávno a náramně jsem si ji užila. Vám přináším pár fotek z mé obchůzky po okolí a taky recept na jednoduchý jablečný koláč.

Protože, co si budeme povídat, při procházkách velmi rychle vyhládne..:D



Koláč:

základem je křehké máslové těsto:

160 g mouky Jizerka
1 polévková lžíce cukru
špetka soli
110 g chladného rostlinného tuku Alsan
1 žloutek
2- 3 lžíce ledové vody

Všechny přísady dáme do mísy a vypracujeme hutné " máslové" těsto. Zabalíme do folie a necháme hodnu odpočívat v lednici.

Na náplň bude potřeba:

6 jablek
trochu třtinového cukru
vanilkový cukr
rostlinný tuk Alsan
rumové aroma
skořice
brusinkový džem

Dortovou nebo koláčovou formu, vysteleme pečícím papírem, boky lehce vymažeme tukem. Natlačíme do fomy těsto. Lehce jej propícháme vidličkou. Jablka si oloupeme nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme, posypeme cukrem, zakápneme aromatem. Na těsto namažeme brusinkový džem, poklademe jablky, položíme plátky margarínu a posypeme hojně skořicí.
Pečeme při 180 stupních zhruba 40 minut, do zlatova.





Recept jsem našla na super stránkách toffo.blog.cz






Tak na krásné chvíle a slunce v duši!:)