Mrkev do dezertu.. Nezní to moc lákavě, zejména pro skalní odpůrce. Nicméně mrkev v dortu není příliš výrazná.
Dortíčky jsem dělala speciálně k narozeninám mojí maminky, která je slaví právě dnes. Tímto Ti moje milá mami přeji všechno nejlepší, pevné nervy a pořádnou porci zdraví.. Děkuji že jsi MÁ..:)
Korpus:
1 hrnek hnědého cukru
3 vejce ( pokojové teploty)
3/4 hrnku oleje
1 sáček vanilkového cukru
2 hrnky Jizerky
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
2 lžičky kypřícího prášku ( škrobového a bez fosfátů)
1/4 sojóvého mléka
3 hrnky nastrouhané mrkve
hrst rozinek
pomerančová šťáva
rumové aroma
mandle
vlašské ořechy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou nebo formu na muffiny vymažeme tukem.
Do pěny vyšlehejte vajíčka, olej, cukr ( i ten vanilkový). Do větší mísy vsypeme mouku, sůl, skořici a kypřící prášek. Přidáme do vyšlehané směsi. Nakonec přidáme rozinky, pomerančovou štávu, lžičku rumového aromatu, mrkev,ořechy a mléko. Vše pořádně zamícháme. Nalijeme do formy a pečeme cca 3/4 hodiny.
Pokud si nejste jistí, udělejte test špejlí.
Korpus necháme vychladit.
Připravíme si krém
rostlinná šlehačka
1 sáček ztužovače
citronová šťáva( nemusí být)
Šlehačku ušleháme dotuha zakápneme citronovou šťávou. Naplníme zdobící sáček či jiné náčiní a zdobíme..
Nakonec jsem z fondánu vymodelovala malé mrkvičky.
Finitooo..
Chuť je velmi podobná perníku ta mrkev je tam spíše jen tak pro barvu, proto se nebojte a experimentujte..
Silvestr je jediný den v roce, kdy se člověk může urvat z řetazů aniž by byl považován za zhýralce..
Budiž. Já pojala letošní Silvestr v poklidu domova . Budu zahrabána s knihami, konvicí cukroví a věčně budu uzobávat.
A co? Nooo třeba výtečné indické arašídové placičky nebo mrkvové cupcakes ( na ty vám tady přistane recept zítra)
Arašídové placičky:
hrst nahrubo posekaných arašídů
4 lžíce Jizerky
mletá paprika
trochu vody
1 vajíčko
trochu soli
Ze všech surovin vytvoříme hutné těsto. Necháme chvíli odpočinout.Poté vymodelujeme kuličky, ty splácneme a smažíme na pánvi.
Arašídy jsou tučné dost, proto není potřeba to nějak s olejem přehánět..
Prosté, rychle a efektní..
Hezky to oslavte a do toho dalšího roku vykročtě ladně a s úsměvem na rtech!
Tak na zdraví a do dnaaa..:)
Budiž. Já pojala letošní Silvestr v poklidu domova . Budu zahrabána s knihami, konvicí cukroví a věčně budu uzobávat.
A co? Nooo třeba výtečné indické arašídové placičky nebo mrkvové cupcakes ( na ty vám tady přistane recept zítra)
Arašídové placičky:
hrst nahrubo posekaných arašídů
4 lžíce Jizerky
mletá paprika
trochu vody
1 vajíčko
trochu soli
Ze všech surovin vytvoříme hutné těsto. Necháme chvíli odpočinout.Poté vymodelujeme kuličky, ty splácneme a smažíme na pánvi.
Arašídy jsou tučné dost, proto není potřeba to nějak s olejem přehánět..
Prosté, rychle a efektní..
Hezky to oslavte a do toho dalšího roku vykročtě ladně a s úsměvem na rtech!
Tak na zdraví a do dnaaa..:)
Za trošku krkolomným názvem se ukrývá dobrota nadpozemsky dobrá..
Křehký kakaový korpus z máslového těsta a uvnitř delikátně dobrá čokoládová náplň, která má správně po vytažení z trouby ještě trochu téct.. Mmm hříšná kombinace nejen pro čokomaniaka..
Dost řečí, pusťme se do práce.
Korpus:
250 g bezlepkové mouky Jizerka
2 lžíce moučkového cukru
3 lžíce holandského kakaa
125 g Alsan tuku
1 vejce
1 lžička pomerančocé kůry ( já použávám sušenou mrazem od Alnatury)
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Do větší mísy dáme všechny sypké suroviny ( vyjma pomerančocé kůry, tu přidávám až na konec), přidáme pokrájený tuk a vytvoříme drobenku. Naposled do směsi dáme vejce a kůru. Vytvoříme hutné těsto, které uložíme na půl hodiny do chladu.
Korpus namáčkáme do dortové nebo koláčové formy, propícháme vidličkou ( formu vymažte tukem). A dáme péct na cca 15 minut.
Náplň:
100 g hořké čokolády
2 vejce
125 g Alsan tuku
100 g cukru
2 lžíce Jizeky
maliny, borůvky
kešu ořechy a mandle
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Hmotu necháme trochu vychladnout, poté vmícháme vejce, cukr, ořechy a opatrně i mouku. Nalijeme na předpečený korpus. Naházíme na krém maliny a borůvky. Pečeme ještě takových 20 minut.
Povrch by měl být křupkavý a uvnitř sametové blaho..
Recept jsem vyčetla z úžasných stránek- http://ovcikuchyne.blogspot.cz
Na čokoládu!!
Křehký kakaový korpus z máslového těsta a uvnitř delikátně dobrá čokoládová náplň, která má správně po vytažení z trouby ještě trochu téct.. Mmm hříšná kombinace nejen pro čokomaniaka..
Dost řečí, pusťme se do práce.
Korpus:
250 g bezlepkové mouky Jizerka
2 lžíce moučkového cukru
3 lžíce holandského kakaa
125 g Alsan tuku
1 vejce
1 lžička pomerančocé kůry ( já použávám sušenou mrazem od Alnatury)
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Do větší mísy dáme všechny sypké suroviny ( vyjma pomerančocé kůry, tu přidávám až na konec), přidáme pokrájený tuk a vytvoříme drobenku. Naposled do směsi dáme vejce a kůru. Vytvoříme hutné těsto, které uložíme na půl hodiny do chladu.
Korpus namáčkáme do dortové nebo koláčové formy, propícháme vidličkou ( formu vymažte tukem). A dáme péct na cca 15 minut.
Náplň:
100 g hořké čokolády
2 vejce
125 g Alsan tuku
100 g cukru
2 lžíce Jizeky
maliny, borůvky
kešu ořechy a mandle
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Hmotu necháme trochu vychladnout, poté vmícháme vejce, cukr, ořechy a opatrně i mouku. Nalijeme na předpečený korpus. Naházíme na krém maliny a borůvky. Pečeme ještě takových 20 minut.
Povrch by měl být křupkavý a uvnitř sametové blaho..
Recept jsem vyčetla z úžasných stránek- http://ovcikuchyne.blogspot.cz
Na čokoládu!!
Produkty z kozího mléka jsou v poslední době velmi trendy.. Je to velká naděje pro člověka netolerující mléko kravské. Ovšem ne každému padne do noty silné "kozí" pižmo a aroma..
Já v létě měla možnost ochutnat celou řadu kozích sýrů, od přírodních po delikátně zauzených. Všechny měly své kouzlo a já chrochtala blahem..
Zkuste sami.
Grilovaný hermelín:
kozí hermelín ( výborný je ten od krále sýrů.)
olej
rozmarýn
česnek
drcený kmín
sůl
cuketa
červená paprika
Hermelín si na chvilku naložíme do oleje, rozmarýnu, česneku, kmínu a zabalíme do alobalu. Sýr musí nejméně hodinku odpočívat v lednici.
Mezitím si připravíme zeleninu. Cuketu i papriky nakrájíme na kousky, zlehka potřeme olejem, posolíme a trochu pomatleme česnekem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáčku naházíme zeleninu a pečeme cca 20 minut, poté přidáme i sýr a dogrilujeme.
Já v létě měla možnost ochutnat celou řadu kozích sýrů, od přírodních po delikátně zauzených. Všechny měly své kouzlo a já chrochtala blahem..
Zkuste sami.
Grilovaný hermelín:
kozí hermelín ( výborný je ten od krále sýrů.)
olej
rozmarýn
česnek
drcený kmín
sůl
cuketa
červená paprika
Hermelín si na chvilku naložíme do oleje, rozmarýnu, česneku, kmínu a zabalíme do alobalu. Sýr musí nejméně hodinku odpočívat v lednici.
Mezitím si připravíme zeleninu. Cuketu i papriky nakrájíme na kousky, zlehka potřeme olejem, posolíme a trochu pomatleme česnekem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáčku naházíme zeleninu a pečeme cca 20 minut, poté přidáme i sýr a dogrilujeme.
Dobrou kozí chuť!
... jsou tady Vánoce.. Pro většinu lidí čas nepřetržitého stresu, spěchu a depresí.. A já se ptám proč? Lidičky, uklidněte se, přestaňte šílet, odložte prachovky, smetáky a dopřejte si klid pohodu a mír v duši. Vždyť v jednom kole jsme přece celý rok..
Já Vánoce příliš neřeším, cukroví peču především pro mé rodiče, do úklidu se zapojuju víceméně taky z donucení. Ale.. Přesto Vám všem přeji z celého srdce a upřímně..
Krásné svátky plné pohody, radosti a lásky.. Netrapte se se zbytečnostmi a užívejte plnými doušky maličkosti.. Neřešte jestli dostanete jeden dárek nebo žádný.. Důležité je, že máte kolem sebe lidi, kterým na vás záleží.. Přeji Vám aby jste šli vždy za svými sny a plnili si je! Vánoce jsou přece časem zázraků..
Přeji Vám jenom veselou mysl a šťastný krok do toho Nového roku..
Ať se zase všichni ve zdraví sejdeme , třeba na mém blogu:)
Ps: Všeho s mírou, nepřecpěte se cukrovím, kaprem ani tunou salátu.. Ať se pak nemusíte po celý rok omezovat a funět do schodů..
Mějte se pohádkově!:)