V mém okolí se nevyskytuje nikdo, kdo by neměl rád tyhle malé kulaté zázraky. A hezky po americku naskládat si všechny na sebe a proložit dobrou náplní. Kdo je extra moc na sladké, tak si to celé může ještě vykoupat v sirupu dle libosti.
Osobně mám lívance velice ráda, ale ještě raději je připravuji druhým a s radostí sleduji, jak se jim tvoří boule za ušima a prsty se jim lepí.
Dneska vám přináším recept na lívance hotové v " cukuletu". Když prostě ráno máte času zhruba jen na to, vymotat si s vlasů natáčky a najít druhou stejnou ponožku.
Banánové lívance s jablečnou omáčkou
Suroviny:
1 banán
100 ml mandlového mléka
půl lžičky mleté skořice
špetka prášku do pečiva( bezlepkový a bez fosfátu)
4 PL rýžové mouky
3 PL pohankové celozrné mouky
Jablečná omáčka:
půl jablka dle chuti
hrstka sušených brusinek
čtvrt lžičky perníkového koření
1 lžička datlového sirupu
sójový jogurt a ovoce na ozdobení
Banán rozmáčkáme vidličkou, přidáme mléko a pečlivě rozšleháme. Nasypeme skořici, mouky( těsto musí mít konzistenci jako na palačinky. ani husté ani řídké). Nakonec špetku kypřícího prášku. Promícháme. Rozpálíme pánev. Pro začátek je lepší potřít trochou kokosového oleje. Smažíme klasicky jako palačinky.
Jakmile máme všechny lívance hotové, necháme je vychadnout. Mezitím si připravíme jablečnou omáčku. Jablko nakrájíme na malé kousky( nebo nastrouháme). Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a přídáme brusinky, perníkové koření. Chvíli necháme dusit, nakonec vmícháme datlový sirup (nebo med). Omáčka hezky zhoustne a částečně i zkaramelizuje.
Mažeme na lívance a zcela dle libosti dozdobíme.
Z výše uvedeného množství vznikla jedna větší porce. Jste li milovníci této pochoutky, tak si množství zdvojnásobte, ztrojnásobte...
Pěkné (ne)jen lívancové úterý.
Moji milí drazí, tak jsem se proklikala až k mému blogu a s velkou hrůzou zjistila, že můj poslední příspěvek je z roku 2014. Ne, že bych to nějak ve skrytu duše netušila, ale jak je to černé na bílém je to vždycky o chlup horší. Nicméně, jsem se rozhodla z mého hrnečku vymést všechny pavučiny, aby zase vařil a byl k užitku.
Proč jsem měla tak dlouhou pauzu je na dlouho, ale ve zkratce se věc má takto. Vzali mě na moji vysněnou školu a protože jsem hamoun a studuji dva obory. Nechci říkat, že nemám čas, ale asi budu muset, protože za celý ten rok jsem pendlovala mezi dvěmi městy, školou, tvořením a jinými aktivitami. Kéžby tak šel den natáhnout, jak bychom potřebovali. Jenže, to by zase přibylo workoholiků i ti občas na minutku potřebují zastavit, nadechnout se a hezky zase makat. A tak to je pořád.
Toto léto mám ale naprosto úžasné, plné netradičních zážitků, dobrodružných výprav a překrásných setkání..
Sbírala jsem pro Vás recepty, novoty a různé vychytávky. Budu Vám je sem postupně házet. Ne, neslibuji, že četnost mých příspěvků bude nějak markantní, ale určitě už blog nenechám v komatu!
Na rozjezd začneme pěkně "light". Jednoduchou recepturou na banánovou zmrzku a pak lehký tvaroh.
Jdeme na to? Dobráá..
Banánová zmrzlina s malinami
Suroviny:
velmi zralé banány ( množství nechám na vás, čím víc tím líp!)
hrst malin
kokosová smetana ( já používám od Isoly Bio- mají ji v DM)
Velmi prosté. Banány nakrájíme na kolečka a dáme minimálně na 5 hodiny zmrazit, to samé uděláme s malinami. Poté banány i maliny vytáhneme, nasypeme do hlubší mísy, nalijeme kokosovou smetanu a mixujeme do hedvábně krémové konzistence. Snadné, rychlé, efektní a každý vegan či alergik na kravské mléko vás za tohle bude milovat. Navíc jsem zmrzlinu testovala a chutnala i lidem, co si rádi pochutnávaji na zmrzlině klasické. Co víc si přát?
Tento základní recept lze samozřejmě různě obměňovat, třeba borůvky a máta nebo rybíz třešně a trochu rumu, švestky a mák. Cokoliv vás napadne.
Tvaroh netvaroh
Maminka mi koupila četstvý kozí sýr. Jenže si nevšimla, že byl s medem a že ho tam naflákalifakt poctivou koňskou dávku. V takovém stavu jsem si ho na pečivo dát nemohla. Nebo možná mohla, ale zase tak vesele by se mi to nejedlo. Byl ho velký kus a co s ním, že? Naštěstí umím už vybruslit z takových situací a v hlavě se mi zrodil nápad. Udělám tvaroh.
Suroviny:
100 g přírodního kozího sýra a nebo bílého tofu
100 g mandlí zbavených slupek
sladidlo jaké používáte( med, agáve, datlový sirup- cokoliv)
bezlepkové sušenky ( vaše oblíbené nebo třeba domácí)
1 banán
1 meruňka
hrst borůvek
Mandle necháme namočené ve vodě přes noc. Ráno procedíme a pomixujeme do jemné pasty. Kozí sýr nebo tofu umixujeme s trochou pohankového mléka na kašičku, přidáme mandlovou pastu a promícháme, případně dle potřeby ještě doředíme. Na dno misky poskládáme sušenky, na to banán, naplácáme nahoru krém a dozdobíme.
Tímto krémem se dají zdobit i cupcakes, dorty nebo třeba lívance. Nebo se vykašlete na zdobení, sedněte si k míse se lžící a dlabejte.
Co říci závěrem? U mě je to prostě dobrý a doufám, že u vás minimálně taky tak. Přeji krásný zbytek léta a hodně dobrého jídla k tomu!
Adios.Vaše Nel
.. Od mého posledního příspěvku uteklo už spousta vody, taky jsem toho spoustu upekla a ještě víc snědla.
Celý květen byl narozeninový, takže byl ve znamení dortů. A ještě ani zdaleka nekončím. Vše jsem pro Vás pečlivě nafotila a brzy bude článek.
Dneska pro Vás mám recept na výborný a zároveň jednoduchý chleba.
Pokud nejste přímo milovníci mrkve, můžete nahradit cuketou ( a pokud i tu zavrhujete, tak se chleba obejde u bez toho).
Chleba:
350 g mouky ( půl na půl Jizerka plus pohanková mouka)
1 lžička soli
2 lžičky škrobového kypřícího prášku
1 hrnek najemno nastriuhané mrkve
opražené vlašské ořechy a piniová semínka
půl hrnku kozího jogurtu nebo sójového
125 ml sójového mléka
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Do větší mísy prosejeme mouky, sůl, kypřící prášek. Poté přimícháme mrkev, oříšky, jogurt a mléko. Mléka přidáváme po trochám. Musí vzniknoit vláčné a jemné těsto.
Těsto překlopíme na pracovní plochu, pomoučíme a vytvarujeme bochánek. Chleba dáme na plech, vystlaný pečícím papírem. Vytvoříme řezy nožem. Můžeme potřít trochou oleje.
Pečeme 30- 40 minut. Na poklep by měl chleba znít dutě. Tak poznáte, že je upečený.
Mrkvev v chlebu ani nejde moc poznat, propůjčuje mu vláčnost.
Brouzdala jsem se internetovými bažinami a narazila na citronové muffiny. Recept sliboval, že budou vláčné, nadýchané a prostě bombastické.
Rozhodla jsem se je tedy zkusit.
Citronové těsto:
1 a 1/4 hrnku Jizerky
1 lžička kypřícího prášku ( škrobový, bez fosfátu)
špetka soli
půl hrnku třtinového cukru
120 g Alsan tuku změklého
2 vejce ( pokojové teploty)
1/2 hrnku rostlinného mléka
šťáva z jednoho citronu
1 lžička citronové kůry ( já používám od Alnatury, z Dm)
Nachystáme si formičky na muffiny ( případně papírové košíčky). Troubu necháme vyhřát na 180 stupňů.Do jedné mísy dáme mouku ( prosátou), kypřící prášek, sůl. Důkladně vše promícháme vařečkou. Do druhé mísy dáme tuk a cukr, pořádně šleháme asi 2 minuty. Poté přidáme vajíčka . Nakonec nasypeme moučnou směs, zakápneme citronovou šťávou a přisypeme kůru. Naplníme do košičků asi do 2/3 a pečeme. Asi 20 minut, pro jistotu udělejte test špejlí.
Můžete je sníst jenom tak. Já se je rozhodla ozdobit ještě krémem.
Dotuha jsem ušlehala rostlinnou smetanu, přidala vanilkový cukr, citronovou šťávu.
http://www.toprecepty.cz/recept/20005-citronove-muffiny/ recept odkoukaný odsud:)
Resumé? Nikdy jsem ještě nejedla tak nadýchané a lahodné dortíky. Všem vřele doporučuji:)
Mé příspěvky na blogu řídnou více než kštice, kdejakého dědečka. Nebojte na vaření jsem nezanevřela, ba naopak. Vařím jako o život. Jen překonat madam lenoru a naházet fotky do počítače a sepsat článek je někdy těžký boj.
I přemohla jsem ji a vy se můžete těšit na pár novinek.
Tímto Vám všem ( ač " lehce" opožděne) přeji krásné JAROOO!:)
Americké lívance:
Tato poměrně kalorická pochoutka u nás celkem zdomácněla a bývá součástí i klaisckých snídaní. Nemusíte se omezit pouze na ráno, udělejte si klidně lívancový den a spořádejte jich celou horu..:)
Mají být lehce zlatavé, nadýchané servírované se spoustou ovoce, másla a sirupu.
Těsto:
125 g bezlepkové mouky ( Jizerka plus pohanková)
špetka soli
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva ( škorobový a bez fosfátů)
2 lžíce cukru nebo medu
1 vejce
200 ml rostlinného mléka ( dobré je mandlové)
Smícháme mouku se solí, kypřícím práškem a cukrem. uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vejce a cca polovinu mléka. Šlehačem zamícháme, měla by vzniknout krémová kašička, poté nalijeme zbytek mléka a pořádně vyšleháme. Těsto je konzistencí podobné těstu na palačinky.
Máte-li pánev na palačinky, keramickou nebo jakoukoliv rozehřejte ji bez tuku. Pakliže nevlastníte žádnou takovou technickou vychytávku, nalijte kapinku oleje. Na pánvičku nalijeme těsto. Za chvilinku se na povrchu lívance začnou dělat bublinky- znamená to, že je zespod zlatavý, opatrně obraťte a dosmažte.
Takto postuúujte s celou dávkou.
Servírování:
Můžete je potřít tvarohem ( jemně našlehané bílé tofu, trochu citronové šťávy, med a citronová kůra), " rostlinnou " šlehačkou, medem, džeme.. Čím jen chcete:)
Já lívace podávala s rybízovým džemem, alsan " máslem" a ovocem.
No není hned ráno krásnější, když sníte tohle?!