Welcome to our website !

Hrnečku vař!

S vášní o jídle a pro jídlo..



... Od malinka miluju kouzelný svět pohádek. Do dnes mám ráda tu o makové panence. Vždycky se mi líbila její rudá, rozevlátá sukýnka a havraní vlasy. Sukni nosím jako dáma, ale vlasy mám rozevláté stejně.
Pokud i vy máte rádi kouzelné bytosti a příběhy, upečte si pohádkově dobrý makový koláč.
Recept je čistě rostlinného původu, takže pokud máte v okolí nějakého vegana, může si bez obav taky dát.
S mákem se dá různě experimentovat, krom úžasné chuti je taky extra zdravý.

Koláč:

200 g bezlepkové mouky( já dala pohankovou celozrnou,asi 3 lžíce rýžové mouky a zbytek rozemtelé vlašské oříšky)
100 g mletého máku
370 ml rýžového mléka( Alnatura)
2 PL kokosového oleje
1/2 sáčku bezlepkového vanilkového pudinku( amylon)
1 PL kypřícího prášku bez fosfátů
šťáva ze dvou citrónů a kůra( používám sušenou z Alnatury)
4 PL švestkového sirupu
špetka jemně mleté mořské soli
kokos

na dozdobení:
50 g kešu oříšků
vypeckované třešně nebo jiné ovoce
2 PL kokosovo-arašídového másla ( já mám domácí)

Do mísy nasypeme mouky, mák, pudink, prášek do pečiva a špetku soli. Pečlivě promícháme. Přidáme rýžové mléko, kokosový olej, citronovou šťávu, kůru a švetskový sirup. Zamícháme. Těsto má tekutější konzistenci. Pokud by tedy bylo husté, stačí naředit mlékem. Koláčovou formu vymažeme kokosovým olejem, vysypeme kokosem a těsto do formy nalijeme. Na těsto poklademe třešně, oříškové máslo a kousky kešu.Pečeme v troubě nahřáté na 180 stupňů cca 25 minut.




 Já si  koláč vychutnala v houpacím křesle, oblíbenou knížkou a hrnkem jasmínu. Vy si k němu třeba pusťte makovou panenku!:)

Na mák!  Vaše Nel



Tofu je věc, v dnešní době skoro všem již známá. ( Pokud někdo neví, strýček google, poradí). Většinou se využívá na slané pomazánky, do rizota, no vlastně kamkoliv. A když myslím kamkoliv tak i do sladkého dezertu. Chvíli jsem pochybovala. Když, ale hodíte předsudky za hlavu, skvěle si zamlsáte a prakticky bez výčitek.


Tofu krém:

jedno balení bílého natural tofu ( nejlepší je silken, ale i to klasické postačí)
půl hrnku čokoládového rýžového mléka( firma isola)
1 banán
rýžový sirup ( dle potřeby)
šťáva z jednoho citronu
3 PL karobu nebo raw kakaa
1 lžička jemně mletého kokosu
ovoce a kokosvé lupínky na ozdobu

 Banán rozmačkáme vidličkou, přidáme rozdrobené tofu a rýžové mléko. Vyšleháme. Postupně přidáváme zbytek surovin, karob nebo kakao, šťávu z citronu, rýžový sirup a kokos.Krém vlijeme do mističek, ozdobíme ovocem a dáme chladit, minimálně a dvě hodiny.





Chuť je krásně sametově banánovo-čokoládová. Pokud se chcete ještě více rozmazlit, šupněte si dovnitř kousky hořké čokolády nebo opražené kakaové boby.

Čokoládě zdar!:)




"..Byl kdysi jeden malý vodník a ten neměl rád chléb. Měl však velmi bystrou a nápaditou babičku. Věděla, že je správný vodník a miluje zelenou barvu. Jednou, když zase pekla chleba, přidala do těsta  zelené řasy a vodní rostlinky. Dala jich tam tolik až těsto získalo barvu po brčálu. Vůně přilákala malé vodníče do kuchyně. Tuze se zajímal, co je to. To zelené. Ochutnal malý kousek, pak větší a další až snědl celý bochník.. Babička se usmívala a vodníček od té doby chtěl jenom tuhle pochoutku.."

Pokud i vy máte rádi zelenou a nebojíte se experimentů, upečeme si dneska chleba z cukety. V létě se ji extra daří a pokud jste šťastnými vlastníky nějaké zahrádky, samy víte, že roste jako plevel a člověk už neví, co s ní a kam ji vpašovat. Cuketu v těstě vůbec neucítíte. Dodá chlebu pouze na vláčnosti.


Cuketový chleba:

250 g celozrné pohankové mouky ( můžete část nahradit i Jizerkou)
100 g rýžové mouky
50 g kukuřičné mouky
půl kostky čerstvého droždí
1 lžička panely( sušená třtinová šťáva)
250 g cukety nahrubo nastrouhané( pečlivě vymyčkejte vodu)
1 lžička jemně mleté mořské soli
1 vejce
150 ml vlažné vody
trošku pohankového mléka na zadělání kvásku
semínka( slunečnice, dýňová..)

Nejdříve si připravíme kvásek. Do katrůlku nalijte pohankové mléko, lžičku třtinové šťávy a droždí. Necháme vzejít. Mouky nasypeme do mísy, přidáme sůl, vejce, vodu, semínka a cuketu. Nakonec vlijeme kvásek. Těsto by mělo být hutné, nelepivé. Necháme kynout zhruba 1 hodinu. Formu na chleba nebo kulatou koláčovou vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Těsto uhněteme a dáme o formy. Posypeme semínky, potřeme kapkou oleje a dáme péct na 180-190 stupňů, 45 minut. Nakonec provedeme test špejlí, pokud neulpívají drobečky, máme hotovo.

Pokud by se těsto zdálo být řídké, tak přisypte mouku a nechte ještě půl hodiny kynout.




Osobně mě recept nadchl. Originální verze je zde : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=114007

Já si na něj mazala domácí mandlové máslo a jahodovo- meruňkovou marmeládu.

Přeji všem úspešné chlebové pečení!:)
V mém okolí se nevyskytuje nikdo, kdo by neměl rád tyhle malé kulaté zázraky. A hezky po americku naskládat si všechny na sebe a proložit dobrou náplní. Kdo je extra moc na sladké, tak si to celé může ještě vykoupat v sirupu dle libosti.

Osobně mám lívance velice ráda, ale ještě raději je připravuji druhým a s radostí sleduji, jak se jim tvoří boule za ušima a prsty se jim lepí.

Dneska vám přináším recept na lívance hotové v " cukuletu". Když prostě ráno máte času zhruba jen na to, vymotat si s vlasů natáčky a najít druhou stejnou ponožku.


Banánové lívance s jablečnou omáčkou

Suroviny:
1 banán
100 ml mandlového mléka
půl lžičky mleté skořice
špetka prášku do pečiva( bezlepkový a bez fosfátu)
4 PL rýžové mouky
3 PL pohankové celozrné mouky

Jablečná omáčka:
půl jablka dle chuti
hrstka sušených brusinek
čtvrt lžičky perníkového koření
1 lžička datlového sirupu
sójový jogurt a ovoce na ozdobení

Banán rozmáčkáme vidličkou, přidáme mléko a pečlivě rozšleháme. Nasypeme skořici, mouky( těsto musí mít konzistenci jako na palačinky. ani husté ani řídké). Nakonec špetku kypřícího prášku. Promícháme. Rozpálíme pánev. Pro začátek je lepší potřít trochou kokosového oleje. Smažíme klasicky jako palačinky.
Jakmile máme všechny lívance hotové, necháme je vychadnout. Mezitím si připravíme jablečnou omáčku. Jablko nakrájíme na malé kousky( nebo nastrouháme). Vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a přídáme brusinky, perníkové koření. Chvíli necháme dusit, nakonec vmícháme datlový sirup (nebo med). Omáčka hezky zhoustne a částečně i zkaramelizuje.
Mažeme na lívance a zcela dle libosti dozdobíme.

Z výše uvedeného množství vznikla jedna větší porce. Jste li milovníci této pochoutky, tak si množství zdvojnásobte, ztrojnásobte...


.





Pěkné (ne)jen lívancové úterý.

Moji milí drazí, tak jsem se proklikala až k mému blogu a s velkou hrůzou zjistila, že můj poslední příspěvek je z roku 2014. Ne, že bych to nějak ve skrytu duše netušila, ale jak je to černé na bílém je to vždycky o chlup horší. Nicméně, jsem se rozhodla z mého hrnečku vymést všechny pavučiny, aby zase vařil a byl k užitku.

Proč jsem měla tak dlouhou pauzu je na dlouho, ale ve zkratce se věc má takto. Vzali mě na moji vysněnou školu a protože jsem hamoun a studuji dva obory. Nechci říkat, že nemám čas, ale asi budu muset, protože za celý ten rok jsem pendlovala mezi dvěmi městy, školou, tvořením a jinými aktivitami. Kéžby tak šel den natáhnout, jak bychom potřebovali. Jenže, to by zase přibylo workoholiků i ti občas na minutku potřebují zastavit, nadechnout se a hezky zase makat. A tak to je pořád.

Toto léto mám ale naprosto úžasné, plné netradičních zážitků, dobrodružných výprav a překrásných setkání..

Sbírala jsem pro Vás recepty, novoty a různé vychytávky. Budu Vám je sem postupně házet. Ne, neslibuji, že četnost mých příspěvků bude nějak markantní, ale určitě už blog nenechám v komatu!

Na rozjezd začneme pěkně "light". Jednoduchou recepturou na banánovou zmrzku a pak lehký tvaroh.

Jdeme na to? Dobráá..

Banánová zmrzlina s malinami

Suroviny: 
velmi zralé banány ( množství nechám na vás, čím víc tím líp!)
hrst malin
kokosová smetana ( já používám od Isoly Bio- mají ji v DM)

Velmi prosté. Banány nakrájíme na kolečka a dáme minimálně na 5 hodiny zmrazit, to samé uděláme s malinami. Poté banány i maliny vytáhneme, nasypeme do hlubší mísy, nalijeme kokosovou smetanu a mixujeme do hedvábně krémové konzistence. Snadné, rychlé, efektní a každý vegan  či alergik na kravské mléko vás za tohle bude milovat. Navíc jsem zmrzlinu testovala a chutnala i lidem, co si rádi pochutnávaji na zmrzlině klasické. Co víc si přát?

 Tento základní recept lze samozřejmě různě obměňovat, třeba borůvky a máta nebo rybíz třešně a trochu rumu, švestky a mák. Cokoliv vás napadne.




Tvaroh netvaroh

Maminka mi koupila četstvý kozí sýr. Jenže si nevšimla, že byl s medem a že ho tam naflákalifakt poctivou koňskou dávku. V takovém stavu jsem si ho na pečivo dát nemohla. Nebo možná mohla, ale zase tak vesele by se mi to nejedlo. Byl ho velký kus a co s ním, že? Naštěstí umím už vybruslit z takových situací a v hlavě se mi zrodil nápad. Udělám tvaroh.

Suroviny:
100 g přírodního kozího sýra a nebo bílého tofu
100 g mandlí zbavených slupek
sladidlo jaké používáte( med, agáve, datlový sirup- cokoliv)
bezlepkové sušenky ( vaše oblíbené nebo třeba domácí)
1 banán
1 meruňka
hrst borůvek

Mandle necháme namočené ve vodě přes noc. Ráno procedíme a pomixujeme do jemné pasty. Kozí sýr nebo tofu umixujeme s trochou pohankového mléka na kašičku, přidáme mandlovou pastu a promícháme, případně dle potřeby ještě doředíme. Na dno misky poskládáme sušenky, na to banán, naplácáme nahoru krém a dozdobíme.

Tímto krémem se dají zdobit i cupcakes, dorty nebo třeba lívance.  Nebo se vykašlete na zdobení, sedněte si k míse se lžící a dlabejte.





Co říci závěrem? U mě je to prostě dobrý a doufám, že u vás minimálně taky tak. Přeji krásný zbytek léta a hodně dobrého jídla k tomu!

Adios.Vaše Nel