Welcome to our website !

Hrnečku vař!

S vášní o jídle a pro jídlo..

... To bylo tak. Ráno jsem se vypravila na místní farmářské trhy. Pěkně zvesela s proutěným košíkem, jako Karkulka, když se vypravila za nemocnou babičkou. Můj plán zaznamenal menší trhliny v momentě, kdy jsem se rozpomenula, že lístek se seznamem jsem nechala doma. Dokonce jsem si vybavila i kde je. Osamoceě ležel vedle kapesníků na mém nočním stolku. Procházela jsem trhy, pestré řady zeleniny a ovoce mě vábily. Znám se a vím, že bych byla schopná utratit majlant. Proto jsem si v hlavě rychle vymýšlela, co budu dnes vařit. Zaujaly mě velké a masité portobelo žampiony. K tomu jsem si přikoupila cuketku, kapii a karotku. Ve vedlejším stánku jsem si přikopila kousek uzeneného tofu, hrst pekanových ořechů a slunečnice. Nakoupeno, mohla jsem se směle vypravit na byt a vařit. A vy můžete se mnou.

Plněný  portobelo žampion:

1 hlavička portobelo žampionu
1 menší bílá cibule
1 stroužel česneku
cuketa
1 karotka
kousek červené kapie
uzené tofu
1/3 skleničky instatní kukuřičné polenty
špetka římského kmínu, bazalka, sůl
kokosový olej

Zeleninu očistíme, nakrájíme na  malé kousky. Cibulku a česnek nasekáme najemno. Rozpálíme kokosový olej, cibuli a česnek na něm zvolna opékáme. Po chvilce přidáme římský kmín a bazalku. Koření se rozvoní a hezky obalí cibuli. Poté přidáme zeleninu a opékáme dozlatova. Nakonec přisypeme pokrájené uzené tofu. Polentu zalijeme trochou vody a vmícháme do směsi. Po chvilce zhoustne. Osolíme, popřípadě ještě dochutíme bylinkama.
Žampion vydlabeme, pokapeme kvalitním sezamovým olejem a naplníme. Posypeme pekanovými ořechy a slunečnicí.Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. pečeme cca 25 minut.

Vydlabané vnitřky žampionů můžete použít třeba k večeři do rizota.
Já si k portobelu uvařila jasmínovou rýži smíchanou s neloupaným sezamem.Vy si můžete samozřejmě zvolit daleko kreativnější přílohu.






A co vy. Chodíte taky rádi na trhy? Já velice. Ráda se seznamuji osobně s lidmi, kteří s láskou pěstují. Taky si se zalíbením všechnu zeleninu, ovoce prohlídnu, někdy je možnost i ochutnat. Co více si přát. Pokud jste na žádný trh ještě nezavítali, určitě to zkuste, stojí to za to.

 Ps: Neodolala jsem a koupila si velký košík malin, borůvek a jahod!

Nel






... Musím se přiznat, nikdy jsem s dýní nebyla kamarádka. Vlastně jsme neměly žádný food " vztah". Možná to bylo díky mé první zkušenosti s ní. Měla jsem ji pečenou a chutnala jako sešlapaná podrážka.. A to musíte uznat, nezní vůbec lákavě. Netuším, kdy nastal ten pověstný zlom. Zkrátka jsem se rozhodla podrážkovou chuť překonat a dát téhle oranžové krásce ještě šanci. Koupila jsem si pro jistotu menší kousek a pustila se do vaření. Nakonec to nebyl až tak malý kousek, jak jsem si původně myslela. Uvařila jsem z ní polévku a co mi zbylo hezky schovala do muffinů. O recepty e s vámi ráda podělím. Stále si na chuť dýně zvykám, ale už je pro mě daleko příjemnejší, lahodnější. A o poznání lepší gurmánský zážitek. Vám radím, zkuste taky experimentovat. Blížící se podzim k tomu přímo vybízí!:)


Dýňovo-mrkvový krém

1/2 menší dýně hokkaidó( i se slupkou)
2 větší mrkve
1/2 žluté " máslové" cukety
1 šalotka
česnek, garam masala. mořská sůl
kokosová smetana
2 lžíce sezamového oleje

V hrnci rozpálíme dvě lžíce sezamového oleje. Přidáme najemno nasekanou šalotku, necháme zesklovatět. Přisypeme koření, nakrájený česnek, chvíli pražíme.Mezitím si pokrájíme zeleninu na kousky. Prudce osmažíme do zlatova. Poté podlijeme hrnkem vody. Vaříme do změknutí. Nakonec tyčovým mixérem rozmělníme do hladkého krému. Dochutíme kokosovou smetanou. Podáváme se slunečnicovými semínky, tofu tvarohem nebo přírodním kozím sýrem.





Muffiny s dýňovo-jablečným pyré



150 g rýžové mouky
100 g pohankové celozrné mouky
50 g pomletých vlašských ořechů
2 hrnky pyré z dýně, 3 jablek a 3 hrušek( uvařit dýni v rýžovém mléce, se skořicí a badyánem a potom pomixovat)
250 ml rýžového mléka
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého badyanu
1 lžička mletého badyánu
1 lžička bio sušené citronové kůry(Alnatura)
1 lžíce kypřícího prášku
1 lžička sody bikarbóny
pokrájené švestky
kousky hořké čokolády na ozdobu ( já měla s lískovými oříšky) 


Nejprve si připravíme pyré. Hrušky, jablka a dýni svaříme v rýžovém mléce s kořením. Podusíme doměkka.Pomixujeme. Kdo má rád, sladké může si libovolně dosladit. Mezitím si troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do mísy nasypeme mouky, koření, citrónovou kůru,kypřící prášek i sodu. Jemně promícháme. Přidáme pokrájené švestky. Do umixovaného pyré nalijeme rýžové mléko. Promícháme a nalijeme do sypké směsi. Pečlivě zamícháme a nalijeme do formiček na muffiny. Dozdobíme posekanou čokoládou, případně ořechy. Pečeme, dokud nám hezky nevyběhnou. Já je pekla cca 30 minut.







 Nechala jsem se inspirovat tímto blogem-http://dewiibatwoman.blogspot.cz/2014/11/dynove-muffinky-s-coko-kousky.html.Pokud se zajímáte o veganské stravování a tento živnotní styl, tak určitě k této milé slečně zavítejte!:)

Já jsem z muffinů jednoznačně nadšená, nepotřebovala jsem ničím doslazovat. Jsou  malinko hutné, ale velmi vláčné. Věřím, že vás kombinace dýně a koření mile překvapí a probudí ve vás touhu dále experimentovat. Tak jako mě.

Dobrou dýňovou chuť!

Nel









Miluju mák, opravdu. Dříve jsem ho nijak extra nevyhledávala, ale od té doby jsem si ho nasypala na rýžovou kaši se skořicí, jsem mu dočista propadla. Navíc je to pro mě symbol doznívajícího léta. Na mák jsem chodila s babičkou jako malá holka. Se šátkem na hlavě, abych nedostala úpal. Chodilo se časně ráno a s úderem zvonu na kostele se končilo.

Další věc, kterou zbožňuji jsou muffiny, ale to vy už jistě víte. Proto zakomponování máku do těchto malých rozkošných báboviček podobné nadšence jako jsem já vystřelá přímo do gastro nebe.

Muffiny:

180 g mletého máku
30 g mletého kokosu
200 ml vroucího kokosového mléka
1 jablko( nastrouhat nahrubo)
60 g rýžové mouky
2 PL arašídového másla
50 g sušených švestek
10 g datlí
1 lžíce prášku do pečiva
hrst ostružin
skořice
štáva z jednoho citrónu
čokoláda na dozdobení

Švestky i datle nasypeme do misky a zalijeme vodou,aby byly ponořené. Necháme přes noc nabobtnat. Druhý den z nich vymixujeme pastu. Pomletý mák i kokos zalijeme 200 ml vroucího kokosového mléka a hodinu necháme nasáknoout. Do této směsi přidáme pastu z datlí a švestek, citrónovou šťávu,mouku, nastrouhané jablko, lžičku skořice, ostružiny. Jemně promícháme.Nakonec  přidáme lžíci prášku do pečiva a lehce vmícháme. Mělo by vzniknout hutnější těsto. To lžící naneseme do formiček.  Nakonec můžeme posypat čokoládou. Pečeme při 180 stupních 30 minut.

Mně z této dávky vyšlo asi 11 středních muffinů.





Nejvíce mě překvapila jemnost a vláčnost. Určitě stojí za vyzkoušení. Pro mě je to jasný favorit na svačinky.
Inspirací pro mě byla tahle užasná stránka ještě mnohem úžasnější dámy- http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/2014/12/makove-muffiny.html

Všechny chmury vezme na křídlech svých pták,
a když si k tomu vezmeš mák,
celý den pak veselý budeš, je to tak!
Vaše Nel


Dnešním dnem končí všem dětem školou povinným a středoškolským studentům letní flákarna a začíná zase režim a spoustu práce. Sama jsem ráno míjela mnoho tváří. Hned mi bylo jasné, že ty nadšené a zvědavé tvářičky jsou malý prvnáčci a stejně tak jasné mi bylo, že ironicky křenící se pubescenti se asi hrnou na střední školy a gymply. Všem Vám školákům, přeji ať je pro vás tento školní rok plný dobrodružství, zábavy, legrace a taky trochu toho učení. Neznepříjemňujte si to. Škola, vlastně naní tak špatná. A nezapomeňte! S úsměvem jde všechno líp.

Protože já už mám toto všechno za sebou a jsem vysokoškolák, nastupuji až ke konci září. Mám tedy ještě fůru času vařit a fotit. Dneska jsem si připravila pečenou dýni a křupavý lilek.Velmi prosté a chutné jídlo, které mi prostě připomene, že léto pomalinku končí.


Suroviny:

menší dýně Hokaido
1 střední lilek
koření dle libosti ( já použila bazalku, česnek, římský kmín)
jemně mletá mořská sůl
5 lžic cizrnové mouky
100 ml olivového oleje

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Dva plechy vysteleme pečícím papírem. Dýni dobře omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme zrníčka.Hokaido( pokud ji pečlivě umyjete) není třeba loupat. Nakrájíme na větší měsíčky. Vložíme do mísy pokapeme olivovým olejem,posypeme kořením a na kousky nakrájeným česnekem a solí. Dáme péct.

Mezitím si připravíme lilek. Nakrájíme ho na silnější kolečka, posolíme a necháme " vypotit". Díky tomuto procesu se nám nestane, že by byl lilek nepříjemně hořký. Po 10 minutách propláchneme  kolečka lilku a vysušíme. Připravíme si marinádu. Do olivového oleje nasypeme cizrnovou mouku, česnek, kmín a sůl. Promícháme- vznikne nám hustší těstíčko. V tom obalíme lílek. Poklademe na pečící papír.Dýni pečeme cca 40 minut pozvolna. Lilek 25 minut, dokud není měkký a zlatavý.

Podáváme s rýži natural ( uvaříme klasicky jako bílou) a uzeným tempehem.





Nesmutněte, že nám podzim klepe na vrátka. Přichází s ním opojná směsice vůní, koření a dobrot!

Mějte radost z každého dne, i toho školního!

Nel




... Od malinka miluju kouzelný svět pohádek. Do dnes mám ráda tu o makové panence. Vždycky se mi líbila její rudá, rozevlátá sukýnka a havraní vlasy. Sukni nosím jako dáma, ale vlasy mám rozevláté stejně.
Pokud i vy máte rádi kouzelné bytosti a příběhy, upečte si pohádkově dobrý makový koláč.
Recept je čistě rostlinného původu, takže pokud máte v okolí nějakého vegana, může si bez obav taky dát.
S mákem se dá různě experimentovat, krom úžasné chuti je taky extra zdravý.

Koláč:

200 g bezlepkové mouky( já dala pohankovou celozrnou,asi 3 lžíce rýžové mouky a zbytek rozemtelé vlašské oříšky)
100 g mletého máku
370 ml rýžového mléka( Alnatura)
2 PL kokosového oleje
1/2 sáčku bezlepkového vanilkového pudinku( amylon)
1 PL kypřícího prášku bez fosfátů
šťáva ze dvou citrónů a kůra( používám sušenou z Alnatury)
4 PL švestkového sirupu
špetka jemně mleté mořské soli
kokos

na dozdobení:
50 g kešu oříšků
vypeckované třešně nebo jiné ovoce
2 PL kokosovo-arašídového másla ( já mám domácí)

Do mísy nasypeme mouky, mák, pudink, prášek do pečiva a špetku soli. Pečlivě promícháme. Přidáme rýžové mléko, kokosový olej, citronovou šťávu, kůru a švetskový sirup. Zamícháme. Těsto má tekutější konzistenci. Pokud by tedy bylo husté, stačí naředit mlékem. Koláčovou formu vymažeme kokosovým olejem, vysypeme kokosem a těsto do formy nalijeme. Na těsto poklademe třešně, oříškové máslo a kousky kešu.Pečeme v troubě nahřáté na 180 stupňů cca 25 minut.




 Já si  koláč vychutnala v houpacím křesle, oblíbenou knížkou a hrnkem jasmínu. Vy si k němu třeba pusťte makovou panenku!:)

Na mák!  Vaše Nel