Před 8 lety jsem se začala "seznamovat" s bezlepkovou dietou. Ze začátku to byl opravdu očistec. Hlavně pečivo. Když už se nějaké sehnalo chutnalo jako týden stará podrážka a nebo bylo nepřiměřeně drahé. Alternativa? Udělat si vlastní!! Protože ani lidé s bezlepkovou dietou nemusí jíst a žít jako askety.
Housky:
270 g mouky Jizerka ( já dávám 200 g Jizerky a 70 g pohankové mouky)
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička moučkového cukru
půl kostky čerstvého droždí
3 PL oleje
200 ml sójového mléka
Nejprve si připravíme kvásek následujícím způsobem- do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouky, lžičku soli a 3 lžíce oleje. Přilijeme kvásek, těsto můžeme zpracovat ručně nebo vymíchat šlehačem ( použijte takové ty spirálové metličky). Podle potřeby přidejte mléko.
Těsto je pružné a nesmí se lepit!
Tvarujeme bochánky, které naskládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
Nožem vytvoříme mřížky na houskách, potřeme zlehka mlékem a posypeme podle momentální chuti ( sezamové semínko, lněné, mák, hrubá sůl, kmín, slunečnice..)
Tip: Já dávám slunečnicová semínka, lněná, i dovnitř housek.
Cuketu zbožňuji a připravuji ji na mnoho způsobů. Cukety pěstuju, ale zdá se, že stávkují, protože příliš neplodí. O to větší radost mám, když nějakou cuket(k)u ze zahrady donesu.
Ale teď už k samotnému receptu.
závitky:
1 středně velká cuketa
olej
1 stroužek česneku
trochu soli
Cuketu ( nebo cukety) si nakrájíme na tenké plátky. Potřeme je olejem, do kterého dáme česnek, sůl. Necháme chvíli marinovat v lednici. Cuketu pak pečeme při 200 stupních do změknutí.
Necháme vychladit.
Závitky je potřeba taky něčím naplnit.
pomazánka z kozího sýru:
čerstvý krémový kozí sýr
pórek
trochu mleté papriky
1 lžička margarínu
Do sýru přidáme margarín, utřeme do "pěny". Přihodíme nasekaný pórek, a papriku.
Nanášíme na cuketové plátky a balíme do ruličky. Spojíme párátkám.
Závitky můžete slupnout jen tak nebo si je dát ke šťouchaným bramborům atd..
A opět tady máme čas švestek a s nimi i boom receptů.
Jsou doplněné o kousky hořké čokolády a ořechovou drobenkou.
Zkuste a sami posuďte, jak jsou dobré:)
Muffiny:
55 g margarínu
225 g bezlepkové mouky Jizerka
1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátu ( pozor pro celiaky, prášek musí být škrobový!)
špetka soli
55 g moučkového cukru
skořice
150 ml sójového mléka
2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukr
1 vejce
cca 6-7 zralých švestek
1 broskev
kousky hořké čokolády ( množství nechám na vás)
Připravíme si 10 menších papírových košíčků ( také lze samozřejmě použít silikonové formičky). Troubu předehřejeme na 200 stupňů ( plynová stupeň 6).
Rozehřejeme si v hrnci margarín, necháme chvíli vychladnout.
Smícháme mouku, kypřící prášek a sůl v míse. Vmícháme cukr. Uděláme důlek, do něho nalijeme mléko, citronovou šťávu, vanilkový cukr, skořici,vejce a margarín. Přimícháme kousky švestek, broskví a čokolády.
Těsto je řidší konzistence. Lžící naplníme formy nebo košíčky zhruba do půlky.
Ořechová drobenka:
2 PL lískových ořechů
2 PL mandlí
1 PL kokosu
skořicový cukr
2- 3 PL lžíce mouky Jizerka
margarín ( cca 3 lžíce)
Ořechy nasekáme na kousky. Poté všechny ingredience smícháme dohromady. Drobenku nanášíme na muffiny.
Pečeme cca 25 minut. Dokud nevyběhnou a nezískají zlatavý nádech.
Začíná být zase chladno, pomalinku nám padá listí, děti nastupují do školy. Se zářím a nastávajícím podzimem mě jímá jakásí melancholie. A je vlastně pochopitelná.Končí nám období sladkého nicnedělání, slunečních paprsků a pestré škály ovoce a zeleniny. Léto miluju, ale ani podzim není k zahození.
Člověk má zase chuť na hutné pokrmy.
Tedy ne že by špagety, byly nějak extrémně vydatné.
Tento recept mám z úžasné veganské stránky-veganotic.blogspot.cz
Trochu jsem si ho přizpůsobila, ale je i tak báječný.
Omáčka:
1 hrnek nevařeného sójového granulátu
trochu rajčatového protlaku ( cca 2 lžíce)
kvalitní slunečnicový olej
2 zralejší rajčata
2 nahrubo nastrouhané mrkve
1 červená cibule
2 stroužky česneku
trochu oregana, drceného kmínu, soli ( popř. pepř)
kukuřičné špagety (používám značky SamMills- zelený obal)
Do středně vělkého hrnce dáme rozpálit olej, přidáme nadrono nakrájenou cibulku, necháme zhruba 2 minuty smažit. Přidáme nastrouhanou mrkev, necháme opět chvíli opékat, prolisujeme česnek.Přisypeme oregano, kmín, sůl. Poté vmícháme sypký sójový granulát, podlijeme vodou ( dávala jsem jednu menší skleničku). Chvilku dusíme, nakonec přimícháme protlak a kousky čerstvých rajčat. Pomalu dusíme.
Mezitím si uvaříme špagety.
Pozn. Kukuřičné špagety, dávejte VŽDY do vroucí osolené vody, jinak se Vám z těstovin stane blátíčko.
Dobrou chuť!
Rychlovka, když máte nutkavou chuť na "něco", ale nechcete hodiny tančit kolem sporáku.
Já si tyto topinky oblíbila zejména pro úžasnou chuť rozteklého másla.
Topinky:
bezlepkový chleba
margarín
rajčata
kozí sýr
nebo cokoliv, co máte rádi, fantazii se meze nekladou
Chleba namažeme margarínem. Poklademe rajčátky, kozím sýrem, nebo čímkoliv..
Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Plech vysteleme pečícím papírem, poskládáme na něj chleby a dáme péct, zhruba 10 minut, dokřupava.
Tip: Někdy si tousty jen namažu margarínem, dám zapéct a následně posypu skořicí, potřu džemem a debužíruji s ovocem.