Welcome to our website !

Hrnečku vař!

S vášní o jídle a pro jídlo..

Nejsou nudle jako nudle. Dneska Vám ukážu jak chutně připravit ty rýžové. Nebojte se investovat do opravdu kvalitních, vyplatí se to.
Možná budete mít ze začátku problém je jíst jako člověk, budou zkrátka všude kolem Vás ( ale čert vezmi nějakou tu kultivovanost, že ano:D)



Nudle:

1 cuketa
2 mrkve
1 červená kapie
kešu ořechy ( natural)
1 lžíce rajčatového pyré
1 stroužek česneku
rostlinný tuk ( Alsan)
 rýžové nudle ( jsou k dostání jak široké, tak tenké, volbu nechám čistě na vás)

Zeleninu si nakrájíme na tenké nudličky. Nahřejeme pánev s tukem, poté vhodíme papriku  a mrkev, po chvilce přidáme i cuketu. Restujeme do křupava, přidáme lžíci pyré, osolíme a až nakonec zamícháme prolisovaný česnek

Kešu ořechy si lehce osmahneme na sucho na pánvi. Rýžové nudle připravíme tak, že je dáme do hrnce a spaříme vroucí vodou. Chvíli necháme odstát a zamícháme do zeleniny.
Nakonec posypeme kešu oříšky.



Recept můžete nalézt i zde : www.apetitonline.cz

Tyhle placky jsou jednoduché, rychlé a velmi chutné. Ideální, když se Vám nechce nic, ale žaludek se něčeho akutně dožaduje.


Placky:

4  mrkve ( množství si samozřejmě můžete upravit)
1 vajíčko
3- 4 lžíce bezlepkové mouky Jizerka
sůl, drcený kmín
dle chuti i česnek
slunečnicový olej

Mrkve si očistíme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vajíčko, koření a mouku. Těsto má konzistenci podobnou hmotě na bramboráky.
Na pánev dáme rozehřát trochu oleje. Naběračkou nanášíme těsto na pánev a smažíme dozlatova.

Placičky jsou dobré jak teplé tak i za studena. Vhodné je podávat je s nějakou " omáčkou", dipem..

Např: Sójový jogurt, trocha pažitky..

Taky si můžete k plackám vzít pečený plněný brambůrek. Recept je opět velmi jednoduchý.



 Plněné brambory:

větší brambory se slupkou
rostlinný tuk ( Alsan)
žampiony
uzené tofu
rajče
rozmarýn
sůl, česnek


Brambory pořádně omyjeme a okartáčujeme. Vaříme do měkka. Poté je rozkrojíme podélně a vydlabeme opatrně vnitřek. Ten si buď dejte stranou na jiný pokrm nebo ho použijte.
Žampiony nakrájíme na drobné kousky, stejně tak i uzené tofu a rajče. Na pánvi roztopíme trochu tuku, přidáme žampiony, tofu, rajče a i vnitřek brambory ( pokud chcete).  Osolíme a chvilinku opékáme. Mezitím si brambory vytřeme česnekem a rozdrceným rozmarýnem.
Nakonec nanášíme di brambor hotovou směs..
Pečeme při 200 stupních, cca 25 minut.



Recepty ( které jsem si upravila) mám z www.Apetitonline.cz  a z http://veganotic.blogspot.cz
Před 8 lety jsem se začala "seznamovat" s bezlepkovou dietou. Ze začátku to byl opravdu očistec. Hlavně pečivo. Když už se nějaké sehnalo chutnalo jako týden stará podrážka a nebo bylo nepřiměřeně drahé. Alternativa? Udělat si vlastní!! Protože ani lidé s bezlepkovou dietou nemusí jíst a žít jako askety.


Housky:

270 g mouky Jizerka ( já dávám 200 g Jizerky a 70 g pohankové mouky)
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička moučkového cukru
půl kostky čerstvého droždí
3 PL oleje
200 ml sójového mléka

Nejprve si připravíme kvásek následujícím způsobem- do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouky, lžičku soli a 3 lžíce oleje. Přilijeme kvásek, těsto můžeme zpracovat ručně nebo vymíchat šlehačem ( použijte takové ty spirálové metličky). Podle potřeby přidejte mléko.
Těsto je pružné a nesmí se lepit!
Tvarujeme bochánky, které naskládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
Nožem vytvoříme mřížky na houskách, potřeme zlehka mlékem a posypeme podle momentální chuti ( sezamové semínko, lněné, mák, hrubá sůl, kmín, slunečnice..)


Tip: Já dávám slunečnicová semínka, lněná, i dovnitř housek.

 
 
Cuketu zbožňuji a připravuji ji na mnoho způsobů. Cukety pěstuju, ale zdá se, že stávkují, protože příliš neplodí. O to větší radost mám, když nějakou cuket(k)u ze zahrady donesu.

Ale teď už k samotnému receptu.



závitky:

1 středně velká cuketa
olej
1 stroužek česneku
trochu soli

Cuketu ( nebo cukety) si nakrájíme na tenké plátky. Potřeme je olejem, do kterého dáme česnek, sůl. Necháme chvíli marinovat v lednici. Cuketu pak pečeme při 200 stupních do změknutí.
Necháme vychladit.

Závitky je potřeba taky něčím naplnit.

pomazánka z kozího sýru:

čerstvý krémový kozí sýr
pórek
trochu mleté papriky
1 lžička margarínu

Do sýru přidáme margarín, utřeme do "pěny". Přihodíme nasekaný pórek, a papriku.
Nanášíme na cuketové plátky a balíme do ruličky. Spojíme párátkám.

Závitky můžete slupnout jen tak nebo si je dát ke šťouchaným bramborům atd..

A opět tady máme čas švestek a s nimi i boom receptů.
Jsou doplněné o kousky hořké čokolády a ořechovou drobenkou.
Zkuste a  sami posuďte, jak jsou dobré:)



Muffiny:

55 g margarínu
225 g bezlepkové mouky Jizerka
1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátu ( pozor pro celiaky, prášek musí být škrobový!)
špetka soli
55 g moučkového cukru
skořice
150 ml sójového mléka
2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukr
1 vejce
cca 6-7 zralých švestek
1 broskev
kousky hořké čokolády ( množství nechám  na vás)


Připravíme si 10 menších papírových košíčků ( také lze samozřejmě použít silikonové formičky). Troubu předehřejeme na 200 stupňů ( plynová stupeň 6).
Rozehřejeme si v hrnci margarín, necháme chvíli vychladnout.
Smícháme mouku, kypřící prášek a sůl v míse. Vmícháme cukr. Uděláme důlek, do něho nalijeme mléko, citronovou šťávu, vanilkový cukr, skořici,vejce a margarín. Přimícháme kousky švestek, broskví a čokolády.
Těsto je řidší konzistence. Lžící naplníme formy nebo košíčky zhruba do půlky.

Ořechová drobenka:

2 PL lískových ořechů
2 PL mandlí
1 PL kokosu
skořicový cukr
2- 3 PL lžíce mouky Jizerka
margarín ( cca 3 lžíce)

Ořechy nasekáme na kousky. Poté všechny ingredience smícháme dohromady. Drobenku nanášíme na muffiny.
Pečeme cca 25 minut. Dokud nevyběhnou a nezískají zlatavý nádech.