S kamarádkami se vídáme na můj vkus velmi zřídka, ale když už tak to vždy stojí za to!.. Jeden takový sejšn proběhl tuto sobotu. Mluvilo se hojně a jedno ještě více..
Já neposeděla chvíli na místě a poletovala jsem kolem. Teprve když vidím, že má můj host všeho dostatek a na tváři se mu zračí spokojený úsměv, usedá a jsem šťastná..
Tento víkend jsem připravovala následující recepty:
Panna cotta s pomerančovou kůrou a borůvkovou omáčkou:
400 ml rostlinné šlehačky
40 g moučkového cukru
kůra z bio pomeranče
plátková želatina ( 4 plátky, a nebo 2 lžičky mleté želatiny)
Šlehačku a moučkový cukr dáme do rendlíku, zahříváme na mírném plameni. Želatinu dáme do misky se dvěma lžícemi vody, chvíli necháme nabobtnat. Šlehačku přivedeme k varu. Přihodíme želatinu, pomerančovou kůru a mícháme rychle do rozpuštění. Poté odstavíme.
Já dala svařenou šlehačku do silikonových formiček na muffiny ( ty je potřeba zlehka potřít olejem).
Necháme minimálně 6 hodin v lednici tuhnout.
Omáčku připravujeme těsně před podáváním.
Můžete zvolit klidně jinou, jaká vás jen napadne.
Já povařila lehce borůvky s trochou vody, přidala jsem skořici, vanilkový cukr, skořici a zahustila 3 lžícemi vanilkového pudingu.
Třešňový koláč s mandlemi:
2 hrnky bezlepkové mouky Jizerka
70 g rostlinného tuku Alsan
krystalového cukru ( množství nechám vás- já dala od oka)
1 vajíčko
Korpus je vytvořen z tzv. drobenkového těsta. Všechny ingredience dáme do mísy a připravíme " drobenku" . Trochu si necháme stranou ( na závěrečné posypání koláče). Dortovou ( nebo koláčovou) formu vymažeme tukem, namačkáme tam těsto.
Mezitím si připravíme krém.
Do půl litra sójového mléka jsem nasypala 1 a půl sáčku vanilkového pudingu a vařila. Měl by být opravdu velmi hustý.
Krém potřeme na korpus. Na krém jsem ještě namazala moji domácí třešňovou marmeládu ( ta ale není nutná) naskládala třešně, které jsem pokapala rumovým aromatem, posypala vanilkovým cukrem, skořicí a trochou kůry z pomeranče a mandlovými lupínky. Pečeme při 180 stupních, do růžova.
Tento víkend se navíc i vydařilo počasí. Mohli jsme na chvíli odložit podzimní šedivé oblečení a chvilinku v sobě ještě hýčkat vzpomínky na léto..
A třeba i díky třešňovému koláči..
Už minule jsem psala, jakou mám babičku pěstitelku. Ta nás neustále zásobuje květinami. A jak je teplo, krásně nám vykvetly..:)
Ať jsou všechna setkání jenom šťastná!
To bylo tak.. Byla jedna hodná babička, co vášnivě ráda zahradničila. Měla velký skleník a v něm pěstovala okurky, papriky, květiny a hlavně rajčata.. Měla jich na vagóny. A protože by je sama nikdy nemohla sníst, darovala je své vnučce- mně:)
A já vám z nich ukážu recept na výborný koláč.
Koláč:
200 g bezlepkové mouky Jizerka
4 lžíce rostlinného tuku Alsan
1 vejce
špetka soli
rajčata
sýr ( niva, kozí.. záleží na vás)
sůl, rozmarýn, česnek
olej
Smícháme si mouku, sůl, tuk a vejce. Mělo by vzniknout hutné těsto. To dáme na hodinu odpočívat do lednice.Troubu si předehřejeme na 200 stupňů, těsto natlačíme do formy. Dno hustě propícháme vidličkou.Pečeme cca 10 minut.
Mezitím si rajčata nakrájíme na kolečka.Rozmělníme česnek a rozmarýn a nasypeme do trochu oleje.Korpus potřeme okořeněným olejem, posypeme trochou sýru, naskládáme rajčátka a znova posypeme sýrem.
Koláč pečeme dalších 25 minut do zlatova.
Vám přeji kromě dobré chuti taky hodnou babičku pěstitelku:D:)
A já vám z nich ukážu recept na výborný koláč.
Koláč:
200 g bezlepkové mouky Jizerka
4 lžíce rostlinného tuku Alsan
1 vejce
špetka soli
rajčata
sýr ( niva, kozí.. záleží na vás)
sůl, rozmarýn, česnek
olej
Smícháme si mouku, sůl, tuk a vejce. Mělo by vzniknout hutné těsto. To dáme na hodinu odpočívat do lednice.Troubu si předehřejeme na 200 stupňů, těsto natlačíme do formy. Dno hustě propícháme vidličkou.Pečeme cca 10 minut.
Mezitím si rajčata nakrájíme na kolečka.Rozmělníme česnek a rozmarýn a nasypeme do trochu oleje.Korpus potřeme okořeněným olejem, posypeme trochou sýru, naskládáme rajčátka a znova posypeme sýrem.
Koláč pečeme dalších 25 minut do zlatova.
Vám přeji kromě dobré chuti taky hodnou babičku pěstitelku:D:)
Neznám snad nikoho kdo by je nezbožňoval. Malé, velké, kulaté, hranaté, prostě sušenky..
Tentokrát vám ukážu ne příliš tradiční recept, o to však chutnější.
Zkuste sami..
Mrkvovo- ananasové sušenky s cukrovou polevou:
45 g třtinového cukru
85 g mouky Jizerka ( plus 2 čajové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů)
55 g rostlinného tuku Alsan
2 větší mrkve ( najemno nastrouhané)
ananas ( čerstvý nebo konzervovaný)
skořice
vanilkový cukr
hrst rozinek
vlašské ořechy pokrájené na kousky
Do mísy si dáme cukr, mouku s kypřícím práškem, jemně pormícháme. Přihodíme margarín a vytvoříme drobenku. Přidáme nastrouhanou mrkev, rozinky, kousky ananasu, ořechy, skořici, vanilkový cukr a vše řádně zamícháme. Těsto je řidší kontistence, na plech jej proto budeme nanášet lžící.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech vysteleme pečícím papírem. Lžičkou tvoříme " kopečky" a dáváme na plech.
Pečeme cca 25 minut.
Cukrová poleva:
moučkový cukr
voda ( tak 1 lžíce)
pomerančová šťáva
Cukr důkladně promícháme, mělo vy nám vzniknout husté " blátovité" těstíčko. Přidáme pár lžic pomerančocé šťávy. Na sušenky polevu nanášíme až jsou důkladně vychladlé!
Můžeme ještě dpzdobit ořechy, kůrou, kousky čokolády. Čímkoliv vás napadne
Pokud si hlídáte linii, tak polevu samozřejmě vynechejte:)
Pozor:Sušenky jsou silně návykové, jakmile ochutnáte jednu, budete chtít další, další až zjistíte že už žádná nezbyla:D
Příjemné pečení..:)
Tentokrát vám ukážu ne příliš tradiční recept, o to však chutnější.
Zkuste sami..
Mrkvovo- ananasové sušenky s cukrovou polevou:
45 g třtinového cukru
85 g mouky Jizerka ( plus 2 čajové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů)
55 g rostlinného tuku Alsan
2 větší mrkve ( najemno nastrouhané)
ananas ( čerstvý nebo konzervovaný)
skořice
vanilkový cukr
hrst rozinek
vlašské ořechy pokrájené na kousky
Do mísy si dáme cukr, mouku s kypřícím práškem, jemně pormícháme. Přihodíme margarín a vytvoříme drobenku. Přidáme nastrouhanou mrkev, rozinky, kousky ananasu, ořechy, skořici, vanilkový cukr a vše řádně zamícháme. Těsto je řidší kontistence, na plech jej proto budeme nanášet lžící.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech vysteleme pečícím papírem. Lžičkou tvoříme " kopečky" a dáváme na plech.
Pečeme cca 25 minut.
Cukrová poleva:
moučkový cukr
voda ( tak 1 lžíce)
pomerančová šťáva
Cukr důkladně promícháme, mělo vy nám vzniknout husté " blátovité" těstíčko. Přidáme pár lžic pomerančocé šťávy. Na sušenky polevu nanášíme až jsou důkladně vychladlé!
Můžeme ještě dpzdobit ořechy, kůrou, kousky čokolády. Čímkoliv vás napadne
Pokud si hlídáte linii, tak polevu samozřejmě vynechejte:)
Pozor:Sušenky jsou silně návykové, jakmile ochutnáte jednu, budete chtít další, další až zjistíte že už žádná nezbyla:D
Příjemné pečení..:)
Přiznám se, ryby takřka nevyhledávám.. Šíleně mi vadí ta dotěrná rybí " vůně".
Tuhle jsem se ale rozhodla, že si jednou za uherský rok rybu dopřeju.
Použila jsem pro začátek rybí filé pečené v troubě.
Ryba:
rybu dle vašeho uvážení
rostlinný tuk (např. Alsan)
drcený kmín, sůl, popřípadě trocha pepře
trocha mouky ( Jizerka)
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Rybu si nakrájíme na menší kusy. Osolíme, okmínujeme a opepříme. Nachystáme si pekáček, který vysteleme pečícím papírem. Kousky ryby obalíme lehce v mouce, naskládáme do pekáče a na každý kousek ryby položíme plátek margarínu.
Pekáč dáme do trouby a pečeme tak dlouho až je rybka zlatavá.
Mezitím si můžeme připravit přílohy.
Restovaná cuketa:
1 menší cuketa
olivový nebo jakýkoliv olej
1 stroužek česneku, sůl
Cuketu si nakrájíme na silnější kolečka. Dáme do mísy, zalijeme olejem ( cca 2 lžíce), posypeme solí a česnekem. Chvilku necháme v lednici marinovat. Poté cuketu opékáme na rozehřáté pánvi.
Mrkvové nudličky s rozmarýnem:
2 větší mrkve
rostlinný tuk
rozmarýn ( nejlépe čerstvý, ale i se sušeným uděláte parádu)
sůl
Očištěnou mrkev si nakrájíme na tenké nudličky. Pánev rozehřejeme, přidáme tuk, naházíme mrkev a smažíme. Jakmile je mrkvička měkká, přidáme posekaný rozmarýn.
Rybu jsem podávala na bramborovo- mrkvovém pyré ( což jsou jen uvařené brambory s mrkví , jemně vyšlehané), ale vy si můžete zvolit cokoliv jiného.
Překvapivě jsem si i já velmi pochutnala :D. Zkrátka.. Nikdy neříkej nikdy.
Dobrou chuť a jezte hojně (nejen) ryby!..
Tuhle jsem se ale rozhodla, že si jednou za uherský rok rybu dopřeju.
Použila jsem pro začátek rybí filé pečené v troubě.
Ryba:
rybu dle vašeho uvážení
rostlinný tuk (např. Alsan)
drcený kmín, sůl, popřípadě trocha pepře
trocha mouky ( Jizerka)
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Rybu si nakrájíme na menší kusy. Osolíme, okmínujeme a opepříme. Nachystáme si pekáček, který vysteleme pečícím papírem. Kousky ryby obalíme lehce v mouce, naskládáme do pekáče a na každý kousek ryby položíme plátek margarínu.
Pekáč dáme do trouby a pečeme tak dlouho až je rybka zlatavá.
Mezitím si můžeme připravit přílohy.
Restovaná cuketa:
1 menší cuketa
olivový nebo jakýkoliv olej
1 stroužek česneku, sůl
Cuketu si nakrájíme na silnější kolečka. Dáme do mísy, zalijeme olejem ( cca 2 lžíce), posypeme solí a česnekem. Chvilku necháme v lednici marinovat. Poté cuketu opékáme na rozehřáté pánvi.
Mrkvové nudličky s rozmarýnem:
2 větší mrkve
rostlinný tuk
rozmarýn ( nejlépe čerstvý, ale i se sušeným uděláte parádu)
sůl
Očištěnou mrkev si nakrájíme na tenké nudličky. Pánev rozehřejeme, přidáme tuk, naházíme mrkev a smažíme. Jakmile je mrkvička měkká, přidáme posekaný rozmarýn.
Rybu jsem podávala na bramborovo- mrkvovém pyré ( což jsou jen uvařené brambory s mrkví , jemně vyšlehané), ale vy si můžete zvolit cokoliv jiného.
Překvapivě jsem si i já velmi pochutnala :D. Zkrátka.. Nikdy neříkej nikdy.
Dobrou chuť a jezte hojně (nejen) ryby!..
Nebojte, nebudu vám ukazovat jak připravit co nejchutněji hlemýždě.. Myslím, že tohle nebohé zvířátko patří spíše do zahrady než na talíř.
Umotáme si šneky z těsta. A protože je podzim budou s jablky a skořicí( s velkým množstvím skořice)..
O několik dnů dříve jsem poprvé zkoušela šípkovou marmeládu. Je to obří piplačka, ale stojí za to.
Zajímalo mě jak bude chutnat kombinace jablek, skořice a šípků a je překvapivě moc dobrá.
Šnek:
1 balení bezlepkového listového těsta
4 menší jablka
půl citronu
skořice
moučkový cukr
kokos
rozinky
ořechy ( lískové, mandle..)
marmeláda ( šípková, meruňková, brusinková, zkrátka jakou chcete)
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto rozválíme na delší obdélník. Pomažeme marmeládou, posypeme kokosem, na to dáme jablka ( nastrouhaná s cukrem, skořicí a citronovou šťávou). Posypeme rozinkami a oříšky. Opatrně smotáme a krájíme.
Dáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme cca 20 minut.
Dobrou šnečí chuť!
Umotáme si šneky z těsta. A protože je podzim budou s jablky a skořicí( s velkým množstvím skořice)..
O několik dnů dříve jsem poprvé zkoušela šípkovou marmeládu. Je to obří piplačka, ale stojí za to.
Zajímalo mě jak bude chutnat kombinace jablek, skořice a šípků a je překvapivě moc dobrá.
Šnek:
1 balení bezlepkového listového těsta
4 menší jablka
půl citronu
skořice
moučkový cukr
kokos
rozinky
ořechy ( lískové, mandle..)
marmeláda ( šípková, meruňková, brusinková, zkrátka jakou chcete)
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto rozválíme na delší obdélník. Pomažeme marmeládou, posypeme kokosem, na to dáme jablka ( nastrouhaná s cukrem, skořicí a citronovou šťávou). Posypeme rozinkami a oříšky. Opatrně smotáme a krájíme.
Dáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme cca 20 minut.
Dobrou šnečí chuť!