Welcome to our website !

Hrnečku vař!

S vášní o jídle a pro jídlo..

Silvestr je jediný den v roce, kdy se člověk může urvat z řetazů aniž by byl považován za zhýralce..
Budiž. Já pojala letošní Silvestr v poklidu domova . Budu zahrabána s knihami, konvicí cukroví a věčně budu uzobávat.
A co? Nooo třeba výtečné indické arašídové placičky nebo mrkvové cupcakes ( na ty vám tady přistane recept zítra)



Arašídové placičky:

hrst nahrubo posekaných arašídů
4 lžíce Jizerky
mletá paprika
trochu vody
1 vajíčko
trochu soli

Ze všech surovin vytvoříme hutné těsto. Necháme chvíli odpočinout.Poté vymodelujeme kuličky, ty splácneme a smažíme na pánvi.

Arašídy jsou tučné dost, proto není potřeba to nějak s olejem přehánět..

Prosté, rychle a efektní..




Hezky  to oslavte a do toho dalšího roku vykročtě ladně a s úsměvem na rtech!
Tak na zdraví a do dnaaa..:)
Za trošku krkolomným názvem se ukrývá dobrota nadpozemsky dobrá..
Křehký kakaový korpus z máslového těsta a uvnitř delikátně dobrá čokoládová náplň, která má správně po vytažení z trouby ještě trochu téct.. Mmm hříšná kombinace nejen pro čokomaniaka..

Dost řečí, pusťme se do práce.



Korpus:

250 g bezlepkové mouky Jizerka
2 lžíce moučkového cukru
3 lžíce holandského kakaa
125 g Alsan tuku
1 vejce
1 lžička pomerančocé kůry ( já použávám sušenou mrazem od Alnatury)

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Do větší mísy dáme všechny sypké suroviny ( vyjma pomerančocé kůry, tu přidávám až na konec), přidáme pokrájený tuk a vytvoříme drobenku. Naposled do směsi dáme vejce a kůru. Vytvoříme hutné těsto, které uložíme na půl hodiny do chladu.

Korpus namáčkáme do dortové nebo koláčové formy, propícháme vidličkou ( formu vymažte tukem). A dáme péct na cca 15 minut.
Náplň:

100 g hořké čokolády
2 vejce
125 g Alsan tuku
100 g cukru
2 lžíce Jizeky
maliny, borůvky
kešu ořechy  a mandle

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Hmotu necháme trochu vychladnout, poté vmícháme vejce, cukr, ořechy a opatrně i mouku. Nalijeme na předpečený korpus. Naházíme na krém maliny a borůvky. Pečeme ještě takových 20 minut.

Povrch by měl být křupkavý a uvnitř sametové blaho..



Recept jsem vyčetla z úžasných stránek-  http://ovcikuchyne.blogspot.cz


Na čokoládu!!


Produkty z kozího mléka jsou v poslední době velmi trendy.. Je to velká naděje pro člověka netolerující mléko kravské. Ovšem ne každému padne do noty silné  "kozí" pižmo a aroma..

Já v létě měla možnost ochutnat celou řadu kozích sýrů, od přírodních po delikátně zauzených. Všechny měly své kouzlo a já chrochtala blahem..

Zkuste sami.



Grilovaný hermelín:

kozí hermelín ( výborný je ten od krále sýrů.)
olej
rozmarýn
česnek
drcený kmín
sůl
cuketa
červená paprika

Hermelín si na chvilku naložíme do oleje, rozmarýnu, česneku, kmínu a zabalíme do alobalu. Sýr musí nejméně hodinku odpočívat v lednici.

Mezitím si připravíme zeleninu. Cuketu i papriky nakrájíme na kousky, zlehka potřeme olejem, posolíme a trochu pomatleme česnekem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáčku naházíme zeleninu a pečeme cca 20 minut, poté přidáme i sýr a dogrilujeme.



Dobrou kozí chuť!



... jsou tady Vánoce.. Pro většinu lidí čas nepřetržitého stresu, spěchu a depresí.. A já se ptám proč? Lidičky, uklidněte se, přestaňte šílet, odložte prachovky, smetáky a dopřejte si klid pohodu a mír v duši. Vždyť v jednom kole jsme přece celý rok..

Já Vánoce příliš neřeším, cukroví peču především pro mé rodiče, do úklidu se zapojuju víceméně taky z donucení. Ale.. Přesto Vám všem přeji z celého srdce a upřímně..

Krásné svátky plné pohody, radosti a lásky.. Netrapte se se zbytečnostmi a užívejte plnými doušky maličkosti.. Neřešte jestli dostanete jeden dárek nebo žádný.. Důležité je, že máte kolem sebe lidi, kterým na vás záleží.. Přeji Vám aby jste šli vždy za svými sny a plnili si je! Vánoce jsou přece časem zázraků..

Přeji Vám jenom veselou mysl a šťastný krok do toho Nového roku..
Ať se zase všichni ve zdraví sejdeme , třeba na mém blogu:)

Ps: Všeho s mírou, nepřecpěte se cukrovím, kaprem ani tunou salátu.. Ať se pak nemusíte po celý rok omezovat a funět do schodů..

Mějte se pohádkově!:)


 
 

 
 


Poslední dobou se všechno točí kolem zdravé výživy.. Na scéně jsou vegetarináni, vegani, vitariáni a nebo vše dokopy.. Zkrátka je to in a strašně to frčí. Nejsem přísný zastánce ani jednoho stylu.Ale hrozně ráda experimentuju, tak jsem se ejdnou rozhodla zkusit RAW dezert..
A cože ta kouzelná formulka RAW vlastně znamená?.

RAW-z angličtiny, syrový, jedná se tedy o pokrm a jídla, která neprošla teplenou úpravu, možné je jen sušení do ěnjakých 45 stupňů. Je to tzv. ŽIVÁ STRAVA.

Člověk si řekne, že není žádný králík, aby chroupal mrkev, kedlubnu a zajídal to studenou polévkou se salátem. ALE, i RAW jídlo může být velmi chutné a vy si jej budete chtít udělat znova. A nebo taky ne. To nechám ve vaší režii.



Koláček syrováček

1 hrnek vlašských ořechů
1 hrnek mandlí
1 hrnek rozinek ( přihodila jsem i pár sušených švestek)
pomerančová š´táva
kakao

Pomleté ořechy hodíme do misky, přidáme rozinky a švestky, zakápneme pomerančovou štávou, rozmixujeme na kaši. Přisypeme 3 lžíce kakaa. Promícháme. Hmotu namačkáme do dortové formy, kterou jsme vymazali lehce kokosovým olejem nebo vysteleme pečícím papírem.

Dáme chladit do ledničky ( pokud chcete zrychlit výrovu, tak šoupněte korpus do mrazáku).

"Čokoládový" krém

1 avokádo
1-2 zralé banány
kakao
kokosový olej

Zralé avokádo rozmixujeme na kašičku, přidáme banány a znovu mixujeme, nakonec vmícháme kakao a kokosový olej ( ten buď rozehřejeme nebo necháme chvíli při pokojové teplotě ).
Krém namažeme na korpus. Opět dáme chladit, nejlépe přes noc.

Podáváme s kousky švestek, ořechů a agávovým sirupem..

Agávový sirup je příríodní alternativa za cukr, je o dost sladší a má takovou medovou chuť. Proto pokud trpíte cukrovkou vyhněte se mu obloukem. Má největší glykemický index.


 PS: Jezte všeho s mírou a buďte happy!:)