Pokud patříte mezi zaryté špenátové odpůrce, tak se na tento recept, ani nedívejte. Je tam špenátu "vagón".
Quiche je slaný koláč ( nejvíce oblíbený u francouzů), z vajíček, smetany a zeleniny.
Konečně nám svítí sluníčko a možná je to i zásvit na lepší časy. Pro příchod jara je potřeba mít hoodně síly, tak si dejte špenátek a budete namakaní jako pepek námořník:D..
Korpus:
160 g mouky Jizerky
půl lžičky soli
110 g tuku Alsan
ledově vychlazená voda ( cca 7 lžic)
Do mísy nasypeme mouku a k ní přidáme sůl. Pořádně zamícháme. Po částech přidáme tuk a zapracujeme. Nakonec po lžících lijeme vodu. Těsto musí být vláčné.Takže vodu přidávejte dle potřeby.
Hotové těsto splácneme a dáme chladit minimálně na hodinu do ledničky.
Recept je z báječných stránek : www.chute-sveta.cz
Špenátová náplň:
špenát ( čerstvý nebo mražený)
100 ml sójová smetana ( já používám alprosoyu)
2 vajíčka
100 g sýru ( volbu nechám na vás)
uzené tofu
rajčátka
červená cibule
trochu oleje
sůl, kmín, česnek
Na oleji zesklovatéme cibulku, vhodíme špenát a krátce podusíme. Podlijeme trochou vody. Ve smetaně rozmícháme důkladně vajíčka, nalijeme směs ke špenátu. Okořeníme. Necháme chvíli probublat.
Mezitím si rozválímě těsto. Formu na koláč vysteleme pečícím papírem. Těsto do formy namáčkneme.
Propícháme vidličkou. Špenát nalijeme na těsto. Posypeme, sýrem, tofu a rajčátky.
Pečeme při 220 stupních do zlatova.
Nazdar špenátu!:)
.. Uf, konečně jsem si našla chvilku a opět hlásím příchod do své virtuální blogerské domoviny.
Událo se toho spoustu, vařím, kuchtím a peču stále jako zběsilá, jen není čas dělat fotky a pak to házet na web.
Dneska vám chci naservírovat recepty na dva typy cupcakes. Příjměte je prosím spolu i s mojí omluvou:D
Houká sova sově:
Nedávno jsem objevila fotku soviček z muffinů. Recept nebyl nikde moc k nalezení, tak jsem si zaexperimentovala.
Vycházela jsem ze svého oblíbeného receptu na wacky cake.
Tudíž:
1 a půl hrnku mouky Jizerka
3 lžíce kakaa
1 lžička škrobového prášku do pečiva
3/4 hrnku třtinového cukru ( plus trochu vanilkového)
1/3 lžičky soli
1 lžička jablečného octa
5 lžic oleje
1 lžička rumového extraktu
1 hrnek studené vody
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Do mísy prosijeme mouku ( není to nutné), kakao, kypřící prášek. Vsypeme cukr, sůl a dobře zamícháme. Ve směsi uděláme koncem vařečky tří díry, do jedné nalijeme rumový extrakt, do druhé jablečný ocet a do poslední olej. To vše přelijeme studenou vodou. Důkladně promícháme a plníme formičky na muffiny, nebo papírové košíčky.
Pečeme cca 25 minut.
Necháme pořádně vychladnout.
Poté rozehřejeme hořkou čokoládu s trochou alsan tuku. Čokoládu napatláme na vršek muffinů. Na čokoládu " nalepíme" sušenky, a na ně očka z marcipánů. Naposledy vmáčkneme kešu oříšek jako zobák.
Zdobení je velmi variabilní a nechám kompletaci zcela na vaši fantazii a iniciativě.
Jahodové cupcakes:
Ne, nebojte nepošlu vás ke 12 ti měsíčkům pro jahody. Naštěstí žijeme v době moderní a jahody seženeme i v zimě. Já sehnala pouze mražené, ale lepší takové než žádné.
Těsto na dortíky, je velmi jemné a nadýchané, spolu s krémem ze šlehačky budete v sedmém nebi.
Třené těsto:
velká hrst jahod
180 g změklého Alsan tuku
150 g cukru ( klidně i méně, část dosypte vanilkovým cukrem nebo vanilkou)
1 vejce
150 g bezlepkové mouky Jizerky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
85 ml sójového mléka
papírové košíčky
Nejdříve nakrájíme na malé kousky jahody. Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, vmícháme sůl. Změklý tuk utřeme s cukrem do světlé nadýchané pěny. Vetřeme do hmoty vajíčko a vanilkový cukr. Po lžících vtíráme do těsta na střídačku mléko a mouku.Nakonec opatrně vmícháme jahody. Naplníme košíčky na muffiny. Pečeme při 180 stupních na 25 minut.
Krém:
sójová šlehačka
šťáva z jahod
kousky čokolády
potravinové barvivo- červené ( místo toho můžete použít šťávu z červené řepy)
Šlehačku ušleháme dotuha. Zakápneme jahodovou šťávou a trochou barviva.
Naplníme zdobičku a nastříkáme krém na dortíčky.
Dozdobíme kousky čokolády.
Recepty okoukané od: www. laskominyodmaryny.cz
veganotic.blogspot.cz
Dobrou sladkou chuť! A očekávejte příchod jara..:)
Mrkev do dezertu.. Nezní to moc lákavě, zejména pro skalní odpůrce. Nicméně mrkev v dortu není příliš výrazná.
Dortíčky jsem dělala speciálně k narozeninám mojí maminky, která je slaví právě dnes. Tímto Ti moje milá mami přeji všechno nejlepší, pevné nervy a pořádnou porci zdraví.. Děkuji že jsi MÁ..:)
Korpus:
1 hrnek hnědého cukru
3 vejce ( pokojové teploty)
3/4 hrnku oleje
1 sáček vanilkového cukru
2 hrnky Jizerky
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
2 lžičky kypřícího prášku ( škrobového a bez fosfátů)
1/4 sojóvého mléka
3 hrnky nastrouhané mrkve
hrst rozinek
pomerančová šťáva
rumové aroma
mandle
vlašské ořechy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou nebo formu na muffiny vymažeme tukem.
Do pěny vyšlehejte vajíčka, olej, cukr ( i ten vanilkový). Do větší mísy vsypeme mouku, sůl, skořici a kypřící prášek. Přidáme do vyšlehané směsi. Nakonec přidáme rozinky, pomerančovou štávu, lžičku rumového aromatu, mrkev,ořechy a mléko. Vše pořádně zamícháme. Nalijeme do formy a pečeme cca 3/4 hodiny.
Pokud si nejste jistí, udělejte test špejlí.
Korpus necháme vychladit.
Připravíme si krém
rostlinná šlehačka
1 sáček ztužovače
citronová šťáva( nemusí být)
Šlehačku ušleháme dotuha zakápneme citronovou šťávou. Naplníme zdobící sáček či jiné náčiní a zdobíme..
Nakonec jsem z fondánu vymodelovala malé mrkvičky.
Finitooo..
Chuť je velmi podobná perníku ta mrkev je tam spíše jen tak pro barvu, proto se nebojte a experimentujte..
Silvestr je jediný den v roce, kdy se člověk může urvat z řetazů aniž by byl považován za zhýralce..
Budiž. Já pojala letošní Silvestr v poklidu domova . Budu zahrabána s knihami, konvicí cukroví a věčně budu uzobávat.
A co? Nooo třeba výtečné indické arašídové placičky nebo mrkvové cupcakes ( na ty vám tady přistane recept zítra)
Arašídové placičky:
hrst nahrubo posekaných arašídů
4 lžíce Jizerky
mletá paprika
trochu vody
1 vajíčko
trochu soli
Ze všech surovin vytvoříme hutné těsto. Necháme chvíli odpočinout.Poté vymodelujeme kuličky, ty splácneme a smažíme na pánvi.
Arašídy jsou tučné dost, proto není potřeba to nějak s olejem přehánět..
Prosté, rychle a efektní..
Hezky to oslavte a do toho dalšího roku vykročtě ladně a s úsměvem na rtech!
Tak na zdraví a do dnaaa..:)
Za trošku krkolomným názvem se ukrývá dobrota nadpozemsky dobrá..
Křehký kakaový korpus z máslového těsta a uvnitř delikátně dobrá čokoládová náplň, která má správně po vytažení z trouby ještě trochu téct.. Mmm hříšná kombinace nejen pro čokomaniaka..
Dost řečí, pusťme se do práce.
Korpus:
250 g bezlepkové mouky Jizerka
2 lžíce moučkového cukru
3 lžíce holandského kakaa
125 g Alsan tuku
1 vejce
1 lžička pomerančocé kůry ( já použávám sušenou mrazem od Alnatury)
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Do větší mísy dáme všechny sypké suroviny ( vyjma pomerančocé kůry, tu přidávám až na konec), přidáme pokrájený tuk a vytvoříme drobenku. Naposled do směsi dáme vejce a kůru. Vytvoříme hutné těsto, které uložíme na půl hodiny do chladu.
Korpus namáčkáme do dortové nebo koláčové formy, propícháme vidličkou ( formu vymažte tukem). A dáme péct na cca 15 minut.
Náplň:
100 g hořké čokolády
2 vejce
125 g Alsan tuku
100 g cukru
2 lžíce Jizeky
maliny, borůvky
kešu ořechy a mandle
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Hmotu necháme trochu vychladnout, poté vmícháme vejce, cukr, ořechy a opatrně i mouku. Nalijeme na předpečený korpus. Naházíme na krém maliny a borůvky. Pečeme ještě takových 20 minut.
Povrch by měl být křupkavý a uvnitř sametové blaho..
Recept jsem vyčetla z úžasných stránek- http://ovcikuchyne.blogspot.cz
Na čokoládu!!