Welcome to our website !

Hrnečku vař!

S vášní o jídle a pro jídlo..

Brouzdala jsem se internetovými bažinami a narazila na citronové muffiny. Recept sliboval, že budou vláčné, nadýchané a prostě bombastické.
Rozhodla jsem se je tedy zkusit.



Citronové těsto:

1 a 1/4 hrnku Jizerky
1 lžička kypřícího prášku ( škrobový, bez fosfátu)
špetka soli
půl hrnku třtinového cukru
120 g Alsan tuku změklého
2 vejce ( pokojové teploty)
1/2 hrnku rostlinného mléka
šťáva z jednoho citronu
1 lžička citronové kůry ( já používám od Alnatury, z Dm)

Nachystáme si formičky na muffiny ( případně papírové košíčky). Troubu necháme vyhřát na 180 stupňů.Do jedné mísy dáme mouku ( prosátou), kypřící prášek, sůl. Důkladně vše promícháme vařečkou. Do druhé mísy dáme tuk  a cukr, pořádně šleháme asi 2 minuty. Poté přidáme vajíčka . Nakonec nasypeme moučnou směs, zakápneme citronovou šťávou a přisypeme kůru. Naplníme do košičků asi do 2/3 a pečeme. Asi 20 minut, pro jistotu udělejte test špejlí.

Můžete je sníst jenom tak. Já se je rozhodla ozdobit ještě krémem.

Dotuha jsem ušlehala rostlinnou smetanu, přidala vanilkový cukr, citronovou šťávu.

http://www.toprecepty.cz/recept/20005-citronove-muffiny/    recept odkoukaný odsud:)





Resumé? Nikdy jsem ještě nejedla tak nadýchané a lahodné dortíky. Všem vřele doporučuji:)

Mé příspěvky na blogu  řídnou více než kštice, kdejakého dědečka. Nebojte na vaření jsem nezanevřela, ba naopak. Vařím jako o život. Jen překonat  madam lenoru a naházet fotky do počítače a sepsat článek je někdy těžký boj.

I přemohla jsem ji  a vy se můžete těšit na pár novinek.

Tímto Vám všem ( ač " lehce" opožděne) přeji krásné JAROOO!:)


Americké lívance:

Tato poměrně kalorická pochoutka u nás celkem zdomácněla a bývá součástí  i klaisckých snídaní. Nemusíte se omezit pouze na ráno, udělejte si klidně lívancový den a spořádejte jich celou horu..:)
Mají být lehce zlatavé, nadýchané servírované se spoustou ovoce, másla a sirupu.

Těsto:

125 g bezlepkové mouky ( Jizerka plus pohanková)
špetka soli
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva ( škorobový a bez fosfátů)
2 lžíce cukru nebo medu
1 vejce
200 ml rostlinného mléka ( dobré je mandlové)

 Smícháme mouku se solí, kypřícím práškem a cukrem. uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vejce a cca polovinu mléka. Šlehačem zamícháme, měla by vzniknout krémová kašička, poté nalijeme zbytek mléka a pořádně vyšleháme. Těsto je konzistencí podobné těstu na palačinky.
Máte-li pánev na palačinky, keramickou nebo jakoukoliv rozehřejte ji bez tuku. Pakliže nevlastníte žádnou takovou technickou vychytávku, nalijte kapinku oleje.  Na pánvičku nalijeme těsto. Za chvilinku se na povrchu lívance začnou dělat bublinky- znamená to, že je zespod zlatavý, opatrně obraťte a dosmažte.
Takto postuúujte s celou dávkou.

Servírování:

Můžete je potřít tvarohem ( jemně našlehané bílé tofu, trochu citronové šťávy, med a citronová kůra), " rostlinnou " šlehačkou, medem, džeme.. Čím jen chcete:)

Já lívace podávala s rybízovým džemem, alsan " máslem" a ovocem.



No není hned ráno krásnější, když sníte tohle?!


Pokud patříte mezi zaryté špenátové odpůrce, tak se na tento recept, ani nedívejte. Je tam špenátu "vagón".

Quiche je slaný  koláč ( nejvíce oblíbený u francouzů), z vajíček, smetany a zeleniny.

Konečně nám svítí sluníčko  a možná je to i zásvit na lepší časy. Pro příchod jara je potřeba mít hoodně síly, tak si dejte špenátek a budete namakaní jako pepek námořník:D..


Korpus:

160 g mouky Jizerky
půl lžičky soli
110 g tuku Alsan
ledově vychlazená voda ( cca 7 lžic)

Do mísy nasypeme mouku a k ní přidáme sůl. Pořádně zamícháme. Po částech přidáme tuk a zapracujeme. Nakonec po lžících lijeme vodu. Těsto musí být vláčné.Takže vodu přidávejte dle potřeby.
Hotové těsto splácneme a dáme chladit minimálně na hodinu do ledničky.


Recept je z báječných stránek : www.chute-sveta.cz

Špenátová náplň:

špenát ( čerstvý nebo mražený)
100 ml sójová smetana ( já používám alprosoyu)
2 vajíčka
100 g sýru ( volbu nechám na vás)
uzené tofu
rajčátka
červená cibule
trochu oleje
sůl, kmín, česnek

Na oleji zesklovatéme cibulku, vhodíme špenát a krátce podusíme. Podlijeme trochou vody.  Ve smetaně rozmícháme důkladně vajíčka, nalijeme směs ke špenátu. Okořeníme. Necháme chvíli probublat.

Mezitím si rozválímě těsto. Formu na koláč vysteleme pečícím papírem. Těsto do formy namáčkneme.
Propícháme vidličkou. Špenát nalijeme na těsto. Posypeme, sýrem, tofu a rajčátky.
Pečeme při 220 stupních do zlatova.


Nazdar špenátu!:)


.. Uf, konečně jsem si našla chvilku a opět hlásím příchod do své virtuální blogerské domoviny.
Událo se toho spoustu, vařím, kuchtím a peču stále jako zběsilá, jen není čas dělat fotky a pak to házet na web.

Dneska vám chci naservírovat recepty na dva typy cupcakes. Příjměte je prosím spolu i s mojí omluvou:D


Houká sova sově:

Nedávno jsem objevila fotku soviček z muffinů. Recept nebyl nikde moc k nalezení, tak jsem si zaexperimentovala.

Vycházela jsem ze svého oblíbeného receptu na wacky cake.
Tudíž:

1 a půl hrnku mouky Jizerka
3 lžíce kakaa
1 lžička škrobového prášku do pečiva
3/4 hrnku třtinového cukru ( plus trochu vanilkového)
1/3 lžičky soli
1 lžička jablečného octa
5 lžic oleje
1 lžička rumového extraktu
1 hrnek studené vody

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Do mísy prosijeme mouku ( není to nutné), kakao, kypřící prášek. Vsypeme cukr, sůl a dobře zamícháme. Ve směsi uděláme koncem vařečky tří díry, do jedné nalijeme rumový extrakt, do druhé jablečný ocet a do poslední olej. To vše přelijeme studenou vodou. Důkladně promícháme a plníme formičky na muffiny, nebo papírové košíčky.
Pečeme cca 25 minut.
Necháme pořádně vychladnout.

Poté rozehřejeme hořkou čokoládu s trochou alsan tuku. Čokoládu napatláme na vršek muffinů. Na čokoládu " nalepíme" sušenky, a na ně očka z marcipánů. Naposledy vmáčkneme kešu oříšek jako zobák.

Zdobení je velmi variabilní a nechám kompletaci zcela na vaši fantazii a iniciativě.




 
 
 
Jahodové cupcakes:

Ne, nebojte nepošlu vás ke 12 ti měsíčkům pro jahody. Naštěstí žijeme v době moderní a jahody seženeme i v zimě. Já sehnala pouze mražené, ale lepší takové než žádné.

Těsto na dortíky, je velmi jemné a nadýchané, spolu s krémem ze šlehačky budete v sedmém nebi.

Třené těsto:

velká hrst jahod
180 g změklého Alsan tuku
150 g cukru ( klidně i méně, část dosypte vanilkovým cukrem nebo vanilkou)
1 vejce
150 g bezlepkové mouky Jizerky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
85 ml sójového mléka
papírové košíčky

Nejdříve nakrájíme na malé kousky jahody. Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, vmícháme sůl. Změklý tuk utřeme s cukrem do světlé nadýchané pěny. Vetřeme do hmoty vajíčko a vanilkový cukr. Po lžících vtíráme do těsta na střídačku mléko a mouku.Nakonec opatrně vmícháme  jahody. Naplníme košíčky na muffiny. Pečeme při 180 stupních na 25 minut.


Krém:

sójová šlehačka
šťáva z jahod
kousky čokolády
potravinové barvivo- červené ( místo toho můžete použít šťávu z červené řepy)

Šlehačku ušleháme dotuha. Zakápneme jahodovou šťávou a trochou barviva.
Naplníme zdobičku a nastříkáme krém na dortíčky.
Dozdobíme kousky čokolády.



Recepty okoukané od: www. laskominyodmaryny.cz
                                     veganotic.blogspot.cz


Dobrou sladkou chuť! A očekávejte příchod jara..:)


Mrkev do dezertu.. Nezní to moc lákavě, zejména pro skalní odpůrce. Nicméně mrkev v dortu není příliš výrazná.

Dortíčky jsem dělala speciálně k narozeninám mojí maminky, která je slaví právě dnes. Tímto Ti moje milá mami přeji všechno nejlepší, pevné nervy a pořádnou porci zdraví.. Děkuji že jsi MÁ..:)



Korpus:

1 hrnek hnědého cukru
3 vejce ( pokojové teploty)
3/4 hrnku oleje
1 sáček vanilkového cukru
2 hrnky Jizerky
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
2 lžičky kypřícího prášku ( škrobového a bez fosfátů)
1/4 sojóvého mléka
3 hrnky nastrouhané mrkve
hrst rozinek
pomerančová šťáva
rumové aroma
mandle
vlašské ořechy


Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou nebo formu na muffiny vymažeme tukem.
Do pěny vyšlehejte vajíčka, olej, cukr ( i ten vanilkový). Do větší mísy vsypeme mouku, sůl, skořici a kypřící prášek. Přidáme do vyšlehané směsi. Nakonec přidáme rozinky, pomerančovou štávu, lžičku rumového aromatu, mrkev,ořechy a mléko. Vše pořádně zamícháme. Nalijeme do  formy a pečeme cca 3/4 hodiny.

Pokud si nejste jistí, udělejte test špejlí.

Korpus necháme vychladit.

Připravíme si krém

rostlinná šlehačka
1 sáček ztužovače
citronová šťáva( nemusí být)

Šlehačku ušleháme dotuha zakápneme citronovou šťávou. Naplníme zdobící sáček či jiné náčiní a zdobíme..

Nakonec jsem z fondánu vymodelovala malé mrkvičky.

Finitooo..



Chuť je velmi podobná perníku ta mrkev je tam spíše jen tak pro barvu, proto se nebojte a experimentujte..