Welcome to our website !

Hrnečku vař!

S vášní o jídle a pro jídlo..

Drobenkový švestkový koláč

By 8:07

Miluji skořici a vanilku. Neumím si představit lepší spojení nežli právě se švestkami. Měla jsem jich doma nadbytek, a tak jsem se rozhodla upéct koláč. Jednoduchý a moc dobrý. Zkuste a posuďte sami:)

Koláč se skládá z korpusu, pudinkové náplně, švestek a drobenky.

Korpus:

270 g bezlepkové mouky ( já používám Jizerku)
cca 100 g rostlinného tuku Alsan 
150 g přírodního cukru popř. bílého, nebo třtinového( množství si samozřejmě můžete určit podle své chuti)
1 vajíčko( chvíli jej vyndejte z lednice)
trochu tuku a mouky na vymazání a vysypáni formy


Mouku, cukru a máslo ( nakrájené na kousky) a vejce dáme do mísy. Vytvoříme drobenku.
Část ( zhruba 1/3) drobenky dáme stranou( budeme ji potřebovat na posypání koláče).
Formu ( já používám kulatou na dort) vymažeme tukem a vysypeme moukou. Drobenkové těsto do formy pečlivě natlačíme.

Pozn. Do drobenkového těsta lze přidat i kokos, kakao, vanilkový cukr, zkrátka všechno dle vaši chuti .Někdy také přidávám kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru.

Krém:
2 pudingy jedno jaké ( já mám nejradši vanilkové)
sójové mléko v prášku ( cca půl litru)
cukr moučka
vanilkové aroma ( nemusí být)

Puding klasicky uvaříme. Vsypeme sypké sójové mléko do hrnce ( zhruba 5 polévkových lžic), zalijeme horkou vodou a pořádně rozmícháme. Trochu mléka nalijeme do hrnečku, ve kterém si rozmácháme pudingové prášky s cukrem a aromatem. Mezitím dáme vařit mléko v hrnci. Jakmile vaří, přilijeme rozpuštěný puding. Mícháme dokud nám nezhoustne a nevytvoří tak krém.

Je potřeba si ještě připravit švestky.( cca půl kila)


 Nakrájíme je na měsíčky, vložíme do mísy a přidáme skořici, vanilkový cukr nebo pravou vanilku, rumové aroma a citronovou kůru. Chvíli necháme odležet. aby švestky hezky nasály všechny chutě.


 Mezitím na drobenkový korpus vylijeme pudinkový krém, řádně rozetřeme. poklademe švestkami a posypeme drobenkou, kterou jsme měli stranou.

Pečeme při 180 stupních cca půl hodiny. Jestli je koláč hotový poznáte jednoduše, že okraje krásně zrůžoví a lehounce se odlepují od okraje.

Na tento koláč se dá samozřejmě použít jakékoliv ovoce, tak můžete s chutí experimentovat!
Dobrou chuť!




You Might Also Like

0 komentářů